Ποιον να ψηφίσω στις εκλογές; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές κανονικά θα’ πρεπε να γνωρίζουμε όλοι τα προγράμματα των κομμάτων και να έχουμε τσεκάρει τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Εντούτοις, ελάχιστοι είναι εκείνοι που νοιάζονται για προγράμματα στις πιο κρίσιμες εκλογές στο τέλος της Μεταπολίτευσης. Όλοι θα καταλάβουν το αποτέλεσμα της κάλπης της 6ης Μαΐου με λίγες μέρες καθυστέρηση, στις αρχές Ιουνίου, τότε που θα κληθεί η νέα κυβέρνηση (άγνωστο πόσων και ποιών κομμάτων) να λάβει τα νέα μέτρα που επιθυμεί η τρόικα.
Παρότι η συνταγή της τρόικας έχει αποτύχει παταγωδώς μαζί με την απερχόμενη κυβέρνηση και την πολιτική επιλογή όλων όσων έβαλαν την υπογραφή τους στα Μνημόνια, υπάρχουν ψηφοφόροι που λένε:
«Εγώ, έτσι μεγάλωσε, έτσι γαλουχήθηκα, με αυτές τις αρχές βρε αδερφέ. Γι’ αυτό και θα παραμείνω πιστός στο κόμμα μου». Και ετοιμάζονται να ξαναρίξουν το ψηφαλάκι τους, ακόμα και με ψηφοδέλτιο σταυρωμένο απ’ το σπίτι,  στα κόμματα εξουσίας που μας έφτασαν στο σημερινό χάλι. Με γεια σας, με χαρά σας αδέρφια!
Αυτή είναι η μία όψη της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η άλλη εξελίσσεται καθημερινά στο διαδίκτυο, όπου γίνεται ακτινογραφία κάθε λογής αναφοράς, υπόσχεσης, προγράμματος. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου για πολλά κόμματα και υποψηφίους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το διαδίκτυο στο οποίο επένδυσαν τις προσδοκίες τους και «βομβαρδίζουν» καθημερινά τους φίλους και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.
Η πρωτόγνωρη πολιτική ρευστότητα αποτυπώθηκε και για το νομό μας στη δημοσκόπηση που διενήργησε η VPRC για λογαριασμό του larissanet.gr. Δεν θα σταθώ στα δημοσκοπικά ευρήματα που αφορούν στα κόμματα και τη δύναμη που θα καταγράψουν στο νομό μας, αλλά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όπως αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της VPRC. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σφυγμομέτρηση που έγινε στο νομό Λάρισας σε ένα δείγμα 800 ατόμων και δημοσιεύθηκε στο larissanet.gr, το πρώτο πρόβλημα είναι η ανεργία (51,6%), ακολουθούν η φτώχεια και οι χαμηλοί μισθοί (28,5%), η ακρίβεια (10,7%) και η κρίση στον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο (4,8%). Όλα τα υπόλοιπα όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, τα έργα υποδομής, οι ξένοι μετανάστες, το κυκλοφοριακό, η υγεία και η παιδεία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, του περιβάλλοντος, το ασφαλιστικό, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, η διαφθορά κ.α. 
Σε δεύτερη μοίρα πέρασε και για τους πολιτικούς και τους υποψηφίους βουλευτές η καθημερινότητα των πολιτών. Γι΄αυτό δεν βγάζουν κουβέντα. Κάποτε διασταύρωναν τα ξίφη τους για την καλύτερη Ελλάδα και την ευημερία των πολιτών. Τώρα θέτουν εκβιαστικά διλήμματα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν δίνουν απαντήσεις στον άνεργο, στον άστεγο, στον συμπολίτη που η φτώχεια τον οδήγησε στην εξαθλίωση. Βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο και αναζητούνται στρατηγικές για να λυτρωθούμε. Ποιός τις έχει; Το απλό αυτό ερώτημα δεν έχει απαντηθεί, ούτε από τους υποψηφίους ούτε από τους περισσότερους ψηφοφόρους που θα φτάσουν μέχρι την κάλπη αναποφάσιστοι και φυσικά αγνοώντας τι τους επιφυλάσσει η επομένη των εκλογών.
«Ποιον να ψηφίσω στις εκλογές;» με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί. Αγαπητοί μου, έστω και τις τελευταίες ώρες πάρτε τις αποφάσεις σας, με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε. Η απόφαση και η ευθύνη είναι δική σας. Τώρα, θα μιλήσει ο λαός. Κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, τα λάθη δεν αναγνωρίζονται. Και μην περιμένετε να επανορθώσετε στις επόμενες εκλογές διότι η νέα μεταπολίτευση θα είναι αργόσυρτη αλλά για πολλούς θα είναι και οδυνηρή. Καλό βόλι σε όλους!

Σχόλια

  1. Ποιον να ψηφίσω στις εκλογές ; Ιδού η απορία !

    Ας δούμε το ζητούμενο αναλυτικά :

    1/ Ψηφίζω ή απέχω ?

    - Αν απέχεις το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις δύναμη ιδιαίτερα στο πρώτο κόμμα, καθώς ο παρανομαστής της σχεσης ψηφοι κόμματος / ψηφισάντων μικραίνει, άρα το ποσοστό αυξάνει.

    - Η αποχή εκλαμβάνεται πάντα ως στάση ανοχής στις αποφάσεις των άλλων και όχι στάση διαμαρτυρίας.

    Άρα ΨΗΦΙΖΩ !!!

    2/ Ψηφίζω κόμμα ή ακυρο – λευκό ?

    - Ψηφίζοντας άκυρο ή λευκό, η ψήφος σου χάνεται και ΔΕΝ προσμετράται πουθενά και ισχύουν τα πιο πάνω.

    - Αφού πήγες που πήγες μέχρι τη κάλπη, γιατί να μην πιάσει τόπο η ψήφο σου ?

    Άρα ΨΗΦΙΖΩ και ΨΗΦΙΖΩ ΕΓΚΥΡΑ !!!

    3/ Ψηφίζω κόμμα που έχει ελπίδα να μπει στη Βουλή ή μικρό κόμμα ?

    Ψηφίζοντας μικρό κόμμα το ΜΟΝΟ που καταφέρνεις είναι να ενισχύεις το πρώτο κόμμα και να το οδηγείς πιο κοντά στην αυτοδυναμία. Τα κόμματα που δεν πιάνουν το 3% (αναλογικά 9 έδρες) δεν προσμετρώνται στην κατανομή των εδρών και αυτές που δικαιούνται πάνε κυρίως στον πρώτο.

    Αρα ΨΗΦΙΖΩ ΕΓΚΥΡΑ κόμμα που εχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ εισόδου στη Βουλή.

    4/ Ποιο κόμμα θα ψηφίσω από τα δυνάμενα να μπουν στη Βουλή ?

    Αυτό το ερώτημα αυτή τη περίοδο έχει δύο συνισταμένες

    α. Κόμματα που στηρίζουν έμεσα ή άμεσα την μνημονιακή πολιτική.

    --- Τα υπέρ, ότι με ψήφο σε αυτά τα κόμματα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή συμμαχίας) και θα ακολουθειθεί μια πολιτική γνωστή και με δυνατότητα εξόδου από τη κρίση με πολλές ακόμα ενδεχόμενες θυσίες.

    --- Τα κατά ότι ενδεχομένως θα «ματώσουμε» και άλλο, αλλά και ότι στηρίζουμε αυτούς που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση.

    β. Κόμματα που δεν στηρίζουν την μνημονιακή πολιτική.

    --- Τα υπέρ, η ικανοποίηση ότι καταδικάζουμε το μεχρι σήμερα πολιτικό σύστημα και ότι ανανεώνουμε το πολιτικό σ’υστημα με νεες δυνάμεις, με την ελπίδα με ότι θα βγούμε από τη κρίση .

    --- Τα κατά, δεν δίνεται η δυνατότητα σχηματισμού βιιώσιμης κυβέρνησης , οδηγούμαστε σε ακυβερνησία με διαδιχικές εκλογές και δεν έχουν ετεκμηριιώσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν για να μας βγάλουν από τη κρίση χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα πάρουμε το δρόμο εξόδου από ΕΕ και ΟΝΕ (το ΚΚΕ διακηρύσει ξεκάθαρα εξω από την ΕΕ)..

    --- Ειδικότερα για τα νεοσύστατα αντιμνημονιακά κόμματα με στελέχη από τα κόμματα που μας οδήγησαν εως εδώ υπάρχει και ένας σημαντικός κίνδυνος, να καπηλευθούν την αγανάκτηση του λαού για να επωφεληθούν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες (αν όχι ματαιοδοξίες) αυτοί που τα ίδρυσαν αλλά και αυτοί που προσέτρεξαν να μπόυν στα ψηφοδέλτια βρίσκοντας την ευκαρία να εκλεγούν βουλευτές αν τους κάτσει η μπίλια.

    Μετα από όλα αυτά το τελικό ερώτημα είναι

    ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ή ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ?

    Στο ερώτημα αυτό δεν θα απαντήσω.
    Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή από τον ελληνικό λαό , τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά και ο Θεός ας βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.