Όταν το ΔΝΤ μας κάνει πλάκα...

Γράφει ο ΑΝΤΙ300
Το ΔΝΤ προτείνει:
"Νομικές μεταρρυθμίσεις για να δωθεί δύναμη στα δικαστήρια και τους δικαστές να κάνουν διαγραφές χρεών και να μειωθεί το χρέος των υποχρεώσεων των Στεγαστικών Δανείων"
Ακολουθεί μέρος της από 10 Απριλίου 2012 συνέντευξης (ΔΝΤ Τμ. Εξωτερικών Υποθέσεων) - Gita Bhatt IMF's External Relations Department. 
Μιά από τις ερωτήσεις αφορούσε στην Ελλάδα
Ερωτών: 
 Έχω μια συγκεκριμένη ερώτηση για την Ελλάδα και την αγορά των Νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επί των Στεγαστικών δανείων τους, ποια είναι η προοπτική για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, αν μπορείτε να μας πείτε; Και αν βλέπετε την ανάγκη για ένα κούρεμα για αυτές τις ενυπόθηκες υποχρεώσεις των Νοικοκυριών των απλών ανθρώπων, τουλάχιστον; 
Η απάντηση από LEIGH: 
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πράγματι τα ευρήματά μας είναι απογοητευτικά για μια οικονομία όπου υπήρξε μεγάλη αύξηση του χρέους των νοικοκυριών. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες της Ελληνικής Οικονομίας, που δεν είχαμε επικεντρωθεί, αυτό είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Στο βαθμό που τα προγράμματα μας, ότι τα παραδείγματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών που έχουμε εξετάσει, δείχνουν να έχουν ένα μικρό δημοσιονομικό κόστος, που καθιστά πιο σημαντική για τις οικονομίες γενικότερα όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος για τα μεγάλα προγράμματα του Δημόσιου Χρέους να προβεί σε σχετική χορηγία. Μπορεί να μην ξέρω, αλλά μερικά από αυτά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Νομικές μεταρρυθμίσεις για να δώσει δύναμη στα δικαστήρια και τους δικαστές να κάνουν διαγραφές χρεών και να μειωθεί το χρέος των υποχρεώσεων των Στεγαστικών Δανείων κοινός όπως λέμε να μειωθούν και γίνουν «ψίχουλα» (έτσι ώστε να μπορεί να τα καταπιεί ο καταχρεωμένος δανειολήπτης), σημειωτέο δε είναι ότι δεν έχουν άμεσο κόστος για τον φορολογούμενο και μπορεί να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη και υποστήριξη στην οικονομία.

Σχόλια