Θέλει να "καταπιεί" το Καστελόριζο η Τουρκία

Πρωτοφανές και άκρως προκλητικό, ακόμη και για όσους είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τις τουρκικές υπερβολές, είναι το νέο σχέδιο της Άγκυρας.
Με ωμό τρόπο η τουρκική κυβέρνηση χορηγεί στην κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία άδειες(!) για εκτέλεση πετρελαϊκών εργασιών σε τρεις περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νοτίως της Ρόδου και στο Καστελόριζο!
Με μια εσωτερική νομοθετική πράξη δηλαδή, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. αποφασίζει μονομερώς ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι τη Ρόδο και επιχειρεί να καρπωθεί το φυσικό πλούτο της περιοχής του νοτιοανατολικού Αιγαίου!
Την Παρασκευή 27 Απριλίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , μια σειρά από αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου του 2012 από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.


Μεταξύ των περιοχών που οι Τούρκοι ανακήρυξαν μέρος της επικράτειάς τους περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές περιοχές: νότια της Ρόδου και επίσης δυτικά, ανατολικά και νότια του Καστελόριζου το οποίο με την απόφασή τους "αποσπούν" από τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη και σχεδόν ανακηρύσσουν σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας!

Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να απομονώσει το Καστελόριζο και να "καταπιεί" τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί δεν είναι καινούρια. Τώρα ωστόσο με ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο, η Άγκυρα ανακήρυξε ότι η υφαλοκρηπίδα του νησιού είναι τουρκική. Και κάπως έτσι η Τουρκία ανακοίνωσε διεθνώς ότι το ακροτελεύτιο όριο της Ελλάδας της ανήκει.

Ενέργεια που "αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο", χαρακτηρίζει τη μονομερή χορήγηση αδειών από την τουρκική κυβέρνηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει ότι "οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα", ενώ επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι "το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Ποιες είναι οι ενέργειες με τις οποίες θα κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Διαβήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας κάποια στιγμή τα επόμενα 24ωρα, είναι η απάντηση που δίνεται από αρμόδιους διπλωμάτες.

Στο ερώτημα που απευθύναμε σε ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών αν η Άγκυρα "έπιασε στον ύπνο" την ελληνική κυβέρνηση, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χορηγήσει η τουρκική κυβέρνηση άδειες ερευνών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή ελληνικής κυριαρχίας.

Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, είναι προφανώς μεγάλης διπλωματικής και πολιτικής σημασίας.
Για ποια καλή γειτονία και πολιτική μηδενικών προβλημάτων ομιλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου όταν ανακοινώνει έναρξη πετρελαϊκών ερευνών σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στη Ρόδο και στο Καστελόριζο;

Τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα;

Μετά τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με ευθύνη των τουρκικών υπηρεσιών τώρα η τουρκική κυβέρνηση θέλει να "αξιοποιήσει" και τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας καπηλευόμενη μια περιοχή στην οποία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη;

Πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

Θα υποκρίνεται ότι δε συμβαίνει τίποτα και θα ισχυρίζεται απευθυνόμενη στο εσωτερικό της χώρας ότι τα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνονται μέσα από τα διαβήματα που η τουρκική διπλωματία απορρίπτει σαν αβάσιμα προβάλλοντας τις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας;

Γιατί η Αθήνα δεν χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης την ΕΕ; Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζονται τυπικώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία χώρα που όχι απλώς διεκδικεί αλλά νομοθετεί ότι θαλάσσιες ζώνες γειτονικής χώρας (της Ελλλάδας εν προκειμένω) της ανήκουν;


Τα πετρέλαια δημιουργούν "ομίχλη"
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα και γι' αυτό το ζήτημα των πετρελαίων και της έντασης στο τρίγωνο Άγκυρα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ δεν την έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως.

Τώρα όμως η Τουρκία χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας. Με ένα νομοθέτημα που δημιούργησε, η Άγκυρα εδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα να κάνει πετρελαϊκές εργασίες σε ελληνικές περιοχές.

Τι θα κάνει η Αθήνα; Πώς θα αντιδράσουν τα πολιτικά κόμματα; Συμπτωματικά, και κατά ένα ειρωνικό τρόπο, την ίδια μέρα με τη χορήγηση αδειών από την Τουρκία στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δηλώσεις με φόντο το κοίτασμα του Πρίνου.  

Πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή κίνηση τουρκικών ερευνητικών πλοίων που θα πλεύσουν για εργασίες στην περιοχή του Καστελόριζου;

Το δεδομένο είναι ότι εισερχόμαστε σε περίοδο κρίσιμη. Η Τουρκία έχει ήδη κάνει σαφές ότι την 1η Ιουλίου που η Κύπρος αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ θα παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ευρώπη των 27.

Παραλλήλως η Αγκυρα ξεκίνησε μόλις πριν λίγες μέρες γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποπειραθεί να κάνει έρευνα για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα;
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=193514

Σχόλια

  1. ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποθέτω ότι πίσω από τη κίνηση των Τούρκων βρίσκονται οι τοκογλύφοι ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.Ας μην πτοηθούμε,θέλουν να εκβιάσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ τους.Σύσσωμος ο Ελληνικός λαός σαν μια γροθιά μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του να αντισταθεί στη ληστεία που γίνεται και στη πρόθεση αρπαγής του εθνικού πλούτου του.Ό,τι ψηφίσει ο Έλληνας ας το αγκαλιάσει και να το στηρίξει είτε είναι Ανεξάρτητοι Έλληνες είτε ΣΥΡΙΖΑ και ΕΠΑΜ.Τα μνημονιακά κόμματα πρέπει να καταδικαστούν με εξαφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.