Τι λένε οι ευρωβουλευτές για τις εκλογές στη χώρα μας...

Είναι άκαιρες οι εκλογές στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερο τον ευρωπαϊκό τύπο και οι απόψεις διίστανται. Τι λένε οι ευρωβουλευτές; Οι γνώμες τους διίστανται.

Μάνφρεντ Βέμπερ: δεν υπάρχουν μυστικά
Ο βρετανικός «Economist» υποστηρίζει ότι πρόκειται για άσκοπη εκλογική αναμέτρηση, η οποία μάλιστα θα στοιχίσει τριάντα εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αντιτείνει ότι είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός εκφράζει γνώμη για τις συνέπειες της κρίσης και την οικονομική πολιτική που υφίσταται. Τί λένε όμως οι ευρωβουλευτές στην καρδιά της Ευρώπης;

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζει ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα για κάθε κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές, υπενθυμίζει όμως και το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.
«Νομίζω ότι στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δημοκρατία μας και για το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα ποιόν δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Γι αυτό οι Έλληνες πρέπει να διαλέξουν τον δικό τους δρόμο μέσω εκλογών. Προσωπικά ελπίζω ότι θα διαλέξουν τον δρόμο της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να είναι δύσκολος και να απαιτεί θυσίες, αλλά είναι και ο δρόμος της αλληλεγγύης. Η εναλλακτική λύση εκτός Ευρώπης μόνο στην αβεβαιότητα οδηγεί» λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Deutsche Welle.
«Αβέβαιη περιπέτεια εκτός Ευρώπης»


Ο αντιπρόεδρος των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος επισημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά να διαλέξουν μεταξύ μίας αβέβαιης περιπέτειας και μίας δύσκολης προσπάθειας που θα συντελείται όμως με τη βεβαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Υπονοούμενα περί πιέσεων, εξαναγκασμών ή έξωθεν συνομωσιών με στόχο την Ελλάδα απορρίπτονται μετ΄επιτάσεως από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Νομίζω ότι όλα τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι. Οι αποφάσεις της τρόϊκα είναι σαφείς τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Πορτογάλους και για τους Ιρλανδούς. Δεν υπάρχουν μυστικά και υπονοούμενα, όλοι παίζουν με ανοιχτά χαρτιά. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν τί ακριβώς θα συμβεί αν διαλέξουν τον δρόμο της Ευρώπης» λέει χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ..
Διαφορετική ανάλυση από τη συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς. Οι εκλογές στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα έχουν πράγματι ένα ρίσκο, επισημαίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, αλλά γι αυτό δεν ευθύνεται πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση.
«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα αποφάσεων που είχαν λάβει οι Ευρωπαίοι και όχι οι Έλληνες. Ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί που αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερα να φύγει ο κ. Παπανδρέου μετά το δημοψήφισμα που προκήρυξε. Βέβαια είχε κάνει κι εκείνος το λάθος να μην επιδιώξει τη συναίνεση στην Ευρώπη, αλλά η ιδέα του ήταν πολιτικά και επί του περιεχομένου σωστή. Θα ήταν καλύτερα να ζητήσει κανείς εξ αρχής τη γνώμη των Ελλήνων. Το να γίνουν εκλογές τώρα, στο απόγειο της κρίσης, το θεωρώ επικίνδυνο πολιτικό πείραμα. Αλλά την ευθύνη γι αυτό δεν την έχει μόνο η Αθήνα, την έχει πρωτίστως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» λέει η Ρεμπέκα Χαρμς στην Deutsche Welle.
Παράθυρο ευκαιρίας για την Αριστερά;


Πολλοί πιστεύουν ότι η αγωνία για την έκβαση των εκλογών, αλλά και το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση έχει επισκιάσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα ήταν οι λόγοι που ώθησαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εξαγγείλει μία «αναπτυξιακή πρωτοβουλία τριάντα σημείων για την Ελλάδα», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά, άρα και υπενθυμίζοντας σε όλους, τα επείγοντα όσο και διαμφισβητούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2012, από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Από την πλευρά της πάντως η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κορνέλια Ερνστ θεωρεί ότι η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, η εκλογική αναμέτρηση εν μέσω κρίσης και κυρίως η άνοδος των αριστερών κομμάτων αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν προϋποθέσεις για μία εναλλακτική πολιτική, υπό τον όρο ότι οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης.
«Η ελληνική Αριστερά έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία να επηρεάσει την κατάσταση. Είναι ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Καλό θα ήταν να μην αφήσουν αναξιοποίητη αυτήν την ευκαιρία» λέει η Κορνέλια Ερνστ.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw.de/dw/article/0,,15901406,00.html

Σχόλια