Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Κατεβάστε το "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής 1946"

Πολύς ο ντόρος τον τελευταίο καιρό για το βιβλίο "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής 1946", που γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πρόκειται για μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946, η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του υπουργού Α. Παπαδήμου.

Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές,
ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ' όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία.

Δεν είναι αμελητέα η συμπεριφορά των Ιταλών που ρήμαξαν ίσως και περισσότερο από τους Γερμανούς τα μουσεία. Από κοντά και οι Βούλγαροι που εκτός από τις αρχαιότητες, είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε βυζαντινά κειμήλια.

Εξοργίζουν τον αναγνώστη οι καταστροφές των αρχαιοτήτων από τους Βάρβαρους-Ούνους-Γερμανούς, για λόγους διασκέδασης, αλλά και από μίσος κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Τέλος, διαβάζουμε ότι οι "φλογεροί" Λατίνοι, άφησαν το στίγμα τους μέχρι και στην Ακρόπολη των Αθηνών: Συχνά Ιταλοί στρατιωτικοί συνουσιάζοντο μετά γυναικών και ανδρών επί της Ακροπόλεως"...*Πολλά τα δημοσιεύματα του Τύπου με μικροαποσπάσματα και διαφημιστικές αράχνες σε σκαναρισμένες σελίδες... Κανένας τους όμως δεν έκανε το αυτονόητο για ένα βιβλίο που ανήκει στον Ελληνικό Λαό: Να το διαμοιράσει σε έντυπη ή (με μηδενικό κόστος) σε ηλεκτρονική μορφή.

Υπάρχει λοιπόν στην Ανέμη. http://anemi.lib.uoc.gr/ Όπου θα κάνετε αναζήτηση με τη λέξη-κλειδί "Ζημίαι".

Ή εάν δυσκολεύστε, κατευθείαν από τον ακόλουθο σύνδεσμο:


~Κρασοπατήρ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.