«Δίκοπο μαχαίρι η επιτυχία των CDS»

Η οικονομία και οι πολιτικές εξελίξεις σχολιάζονται στον γερμανικό τύπο, αρχής γενομένης από το κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: τη δημοπρασία για την πληρωμή των CDS.
«Η επιτυχία των CDS είναι δίκοπο μαχαίρι» γράφει η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης και εξηγεί:
«Από τη μία πλευρά η δημοπρασία της Δευτέρας απέδειξε ότι το εργαλείο αυτό λειτουργεί ακόμη και ως διασφάλιση απέναντι σε αδυναμία πληρωμών μίας ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό δείχνει ότι και στο μέλλον όσοι συμμετέχουν στην αγορά θα εξακολουθήσουν να επενδύουν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά όμως (η επιτυχία της δημοπρασίας) παρακινεί τους κερδοσκόπους, να ενισχύσουν τις πιέσεις τους με συμβόλαια CDS προς τους οφειλέτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι μικρές χώρες».
«Η αγορά των παραγώγων έχει τελειώσει με τη χρεοκοπία των Ελλήνων» γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times και υποστηρίζει ότι οι αγορές παρακολουθούν πλέον με χαλαρότητα τις εξελίξεις, καθώς ο λογαριασμός των CDS είναι σχετικά μικρός, μόλις 2,5 δις ευρώ: «Έτσι δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φόβοι ότι η πυροδότηση των CDS για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα προκαλούσε αναταράξεις, παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008» σημειώνει η εφημερίδα.
«Ο λογαριασμός για την Ελλάδα συνεχώς ανεβαίνει» γράφει η Frankfurter Rundschau και εξηγεί γιατί το ελληνικό κούρεμα δημιουργεί κενό στα δημόσια έσοδα, το οποίο θα καλύψουν οι φορολογούμενοι: «Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οι απώλειες από την αναδιάρθρωση του (χρέους) θα μπορούν να εκπίπτουν από τη φορολογία. Αυτό θεωρείται αυτονόητο, γιατί προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία».
Deutsche Welle

Σχόλια