Έρχονται τρόικα και εκλογές

Σοφία Βούλτεψη
Σε δύο παράλληλα… σύμπαντα κινείται από χθες η χώρα, καθώς η μεν τρόικα καταφθάνει προκειμένου να προχωρήσει στους καθιερωμένους ελέγχους και να επιβλέψει την εφαρμογή των μέτρων, τα δε κόμματα βρίσκονται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος άναψε και επίσημα το πράσινο φως της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσιάζοντας τη νέα εκπρόσωπο του κόμματος Φώφη Γεννηματά και προσπαθώντας ήδη να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, επενδύοντας στην ανάγκη να δημιουργηθεί κλίμα ελπίδας.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της ανακοίνωσε την απόφασή της να μην λειτουργήσουν, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, καθόλου εκλογικά κέντρα σε καμία πόλη, αναθέτοντας την εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών στα κατά τόπους ήδη υφιστάμενα γραφεία των οργανώσεων του κόμματος.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο BBC, υπογράμμισε πως θα ήταν «καταστροφικό» να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωζώνη θα εξασθενούσε απίστευτα.

«Έχουμε πάρει την απόφαση να ανήκουμε σε μια νομισματική ένωση. Είναι μια απόφαση όχι μόνο νομισματική, αλλά επίσης πολιτική», είπε. «Θα ήταν καταστροφικό αν λέγαμε σε μία από τις χώρες που έχει αποφασίσει να είναι μαζί μας: "Δεν σας θέλουμε πια"! Εξάλλου οι (ευρωπαϊκές) συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται: "Ποιος θα είναι ο επόμενος;" Η ευρωζώνη θα γινόταν απίστευτα εξασθενημένη».

Πρόσθεσε πάντως πως η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα «μακρύ και δύσβατο δρόμο» αλλά θα ήταν ένα «τεράστιο πολιτικό λάθος να επιτραπεί στην Ελλάδα» να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Η Ευρώπη, και ιδίως η ευρωζώνη, είναι σε κρίση. Η κρίση αυτή είναι η συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει προκαλέσει συζητήσεις πολύ σκληρές σε πολλές χώρες», παρατηρεί η 'Ανγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για την εμφάνιση ενός αντιγερμανικού αισθήματος στην Ελλάδα.

http://www.elzoni.gr/html/ent/233/ent.20233.asp

Σχόλια