Νέος χρησμός από τον πρωθυπουργό

Σοφία Βούλτεψη
Με τη γνωστή μέθοδο της αναβάθμισης αντιμετωπίστηκε το νέο κενό στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά του υπουργού των Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και η χώρα απέκτησε έναν ακόμη… τσάρο, ζώντας άλλη μια ορκωμοσία στο προεδρικό μέγαρο.

Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, βλέπει άλλον έναν στενό συνεργάτη του να φθάνει σε υψηλότατο αξίωμα – ο κ. Σαχινίδης υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο τότε πρωθυπουργικό οικονομικό γραφείο.

Το θέμα των εκλογών βρέθηκε στο μεταξύ και πάλι χθες στο επίκεντρο, εξαιτίας της νέας σιβυλλικής φράσης του πρωθυπουργού, που σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα μετά την ορκωμοσία Σαχινίδη και την συζήτησή του με τον κ. Παπούλια, απάντησε… «κάντε λίγο υπομονή»!

Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. που δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν άμεσα και του Αλέξη Τσίπρα, που απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, καλώντας τον Πρωθυπουργό να σταματήσει «το κρυφτούλι με την ημερομηνία των εκλογών».

Στο μεταξύ, στα 495 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 367 εκατ. ευρώ, έναντι στόχων ελλείμματος 879 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.258 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένα έναντι του στόχου (9.239 εκατ. ευρώ) κατά 19 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κυρίως εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση) διαμορφώθηκαν σε 1.191 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Όσο η μείωση των εσόδων προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).

Εντούτοις, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012 διαμορφώθηκαν στα 9.753 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 365 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.118 εκατ. ευρώ), και αυξημένες κατά 145,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 209,2 εκατ. ευρώ και της μείωσης των δαπανών του ΠΔΕ κατά 63,6 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι λόγοι της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 299 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 774 εκ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η αύξηση των δαπανών για πληρωμή τόκων (σε καθαρή βάση) κατά 3 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω αυξήσεις υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος για την έξοδό της από το τούνελ της ύφεσης παρά το γεγονός ότι φαίνεται φως» δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύστασης του Ταμείου Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαν σημείωσε ότι «υπάρχουν αλλαγές, γίνονται βήματα, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα για να στηρίξουμε τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης». Αναφέρθηκε ειδικότερα στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και κυρίως επισήμανε τη μείωση του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης.

Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν θέλει να σχολιάσει τη διαδικασία, αφού ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την πολιτική πορεία της χώρας στο μέλλον, ωστόσο σημείωσε ότι ευελπιστεί οι εκλογές να μη σταθούν εμπόδιο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πιστώσεων για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «οι Έλληνες μπορούν να βασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά».
http://www.elzoni.gr/html/ent/067/ent.20067.asp

Σχόλια