ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Και οι εννέα βουλευτές του κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το βαρύτατο πλήγμα που δέχθηκαν τα Νοσοκομεία,τα Πανεπιστήμια,τα ΤΕΙ,τα Επιμελητήρια,από το κούρεμα των αποθεματικών τους που ήταν κατατεθημένα στη Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία τα μετέτρεψε σε ομόλογα και μάλιστα χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Σημειώνεται ότι Νοσοκομεία,όπως της Χαλκίδας ή ΤΕΙ,έχουν απομείνει με ψίχουλα στα Ταμεία τους,χωρίς να μπορούν πλέον να καλύψουν λειτουργικές ή μισθοδοτικές δαπάνες τους.Μάλιστα πολλά ΤΕΙ σε ένδειξη διαμαρτυρίας,ανέστειλαν την λειτουργία τους για μερικές μέρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη

ΘΕΜΑ: Τι έχει γίνει τελικά με τις επενδύσεις των ρευστών διαθεσίμων των ΝΠΔΔ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υποχρεούνται να τηρούν Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, του οποίου η ταμειακή διαχείριση είναι στην ευθύνη της. Ωστόσο, οι πράξεις διαθέσεως, επενδύσεων και διαχειρίσεως της Τράπεζας της Ελλάδος για λογαριασμό τους δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των Νομικών αυτών Προσώπων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, εντός του 2012 μετέφερε, διαθέσιμα κεφάλαια ΝΠΔΔ στο κοινό κεφάλαιο του νόμου 2469/14/3/1997 (ΦΕΚ 38/Α), τα οποία και επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του PSI, τα ομόλογα αυτά κουρεύτηκαν και συνεπώς η αξία της περιουσίας των εν λόγω προσώπων έχει υποστεί μία σοβαρότατη απομείωση, χωρίς να γνωρίζουν οι διοικήσεις των προσώπων αυτών, πόσο μάλλον οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες, τι έχει συμβεί με τις περιουσίες τους.
Είναι γεγονός ότι ο Νόμος 2469/14.3.1997 προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων (αρ.παρ 15.11, εδάφιο ζ). Σημειωτέον δε ότι τα πρόσωπα αυτά είναι Νοσοκομεία, Επιμελητηριακοί φορείς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επαγγελματικοί Σύλλογοι (όπως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους περίπου 12.000 Φαρμακοποιούς στην Ελλάδα), Ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού κ.λπ., τα επενδυμένα χρήματα που επενδύθηκαν σε ομόλογα και που στη συνέχεια κουρεύτηκαν, ουσιαστικά ανήκουν στους χιλιάδες συμμετέχοντες σε αυτούς τους οργανισμούς Έλληνες, των οποίων η περιουσία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τη βλάβη που έχει προκληθεί στις περιουσίες των φορέων αυτών, ως συνέπεια του κουρέματος των ομολόγων, που πλήττουν τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας τους, όσο και τα περιουσιακά δικαιώματα των συμμετεχόντων Eλλήνων πολιτών;
  2. Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε να επενδύσει τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο, κατά το χρονικό διάστημα που το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ήταν δεδομένο;
  3. Ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκλήθηκε στα ΝΠΔΔ;
  4. Προκύπτουν τυχών διοικητικές, αλλά και ποινικές ευθύνες, για την απώλεια αυτή της περιουσίας και αν ναι πως θα αποδοθούν οι ευθύνες στους Υπεύθυνους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ – ΤΣΑΜΠΙΚΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ


Σχόλια