Σε ποια επαγγέλματα θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον

Η οικονομική κρίση βαθαίνει και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την μείωση των θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στους νέους, οι οποίοι καλό είναι να γνωρίζουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να κάνουν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.
Τα επαγγέλματα που θα έχουν υψηλότερη ζήτηση, θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της μεταβολής του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Μια σημαντική αλλαγή που θα δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για κάποια επαγγέλματα είναι η αυξανόμενη ποσότητα των δεδομένων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών IDC, τα δεδομένα αναμένεται να αυξηθούν κατά 50 φορές την επόμενη δεκαετία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να μελετήσουν και να οργανώσουν τα δεδομένα τους με ουσιαστικό τρόπο. Οπότε οι αναλυτές δεδομένων θα είναι σε πρώτη ζήτηση.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή θα προκύψει από την γήρανση του πληθυσμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιατρικών αναγκών και θα απαιτήσει περισσότερους επαγγελματίες να φροντίζουν τους ηλικιωμένους. Ειδικότερα, οι γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί υγιεινής δοντιών θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση. Οι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι θα αναζητούν βοήθεια από χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να επενδυσουν τις οικονομίες τους (τουλάχιστον όσες διασωθούν από την λαίλαπα της ύφεσης...).
Δυστυχώς δεν έχουμε υπόψιν κάποια σχετική μελέτη που να έγινε στην χώρα μας (υπάρχει άραγε?) , οπότε θα χρησιμοποιήσουμε την μελέτη που έκανε η στατιστική υπηρεσία εργατικού δυναμικού της Αμερικής (BLS), σχετικά με την διαφοροποίηση της ζήτησης των επαγγελμάτων μεταξύ 2008 και 2018 . Σίγουρα οι αγορές Ελλάδας και Αμερικής έχουν διαφορές, αλλά οι τάσεις, έστω και λίγο αργότερα, θα επιβεβαιωθούν μάλλον και στην χώρα μας.
Στην παρακάτω λίστα παραθέτουμε τα επαγγέλματα που θα δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική, και επιπλέον η αμοιβή τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2018.

10. Προσωπικοί Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι

489-10-symbouloiΠροσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την φορολογία, τις επενδύσεις, και την ασφάλιση. Σύμφωνα με την BLS, όλο και περισσότεροι σύμβουλοι θα χρειάζονται για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών χρηματικοοικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί στην Αμερική κατά 30% σε σχέση με το 2008. Η αναμενόμενη αύξηση όλης της απασχόλησης είναι 10,1%, οπότε αύξηση κατά 30% είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο.

9. Ειδικοί υγιεινής οδόντων

489-09-odontiatroi
Δουλεύουν μαζί με οδοντιάτρους για τον καθαρισμό των δοντιών και παρέχουν βοήθεια σε χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλά κολέγια της Αμερικής έχουν προγράμματα υγιεινής οδοντιατρικής, τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώνονται σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την BLS, η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αναμενόμενη αύξηση άνω του 36%.

8. Πολιτικοί Μηχανικοί

489-08-politikoi-mixanikoiΕνώ οι θέσεις εργασίας των μηχανικών αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 10%, ο αριθμός των θέσεων εργασίας για πολιτικούς μηχανικούς προβλέπεται να αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό κατά δυόμισι φορές. Αυτή όμως η πρόβλεψη έχει να κάνει περισσότερο με ιδιαιτερότητες της Αμερικής και μάλλον πρέπει να την αγνοήσουμε.

7. Αναλυτές Αγοράς

489-07-analytes-agorasΟι αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Κατά την επόμενη δεκαετία, τα άτομα αυτά αναμένεται να είναι σε μεγάλη ζήτηση.

 

 6. Υποστήριξη δικτύων και εφαρμογών internet.

489-06-ypostiriksi-diktyon
Στήνουν και διαχείζονται δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις επιχειρήσεις. Επίσης υποστηρίζουν εφαρμογές Internet, και φροντίζουν για την ασφάλεια του δικτύου. Η ζήτηση για αυτή τη θέση αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%,.

5. Παθολόγοι και χειρούργοι

489-05-pathologoi
Σύμφωνα με την BLS, εκτός από την φυσιολογική αύξηση, ζήτηση θα προκύψει και από την ανάγκη να αντικατασταθεί ο σχετικά υψηλός αριθμός των γιατρών και χειρουργών που θα συνταξιοδοτηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2008-18.

4. Μηχανικοί λογισμικού

489-04-mixanikoi-software
Στην εποχή των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του cloud computing, λίγες θέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού. Σύμφωνα με την μελέτη της BLS, όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης για τους προγραμματιστές λογισμικού, η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ταχεία.

3. Σύμβουλοι επιχειρήσεων

489-03-symbouloi-epixeiriseon
Λειτουργούν ως σύμβουλοι για τις επιχειρήσεις βοηθώντας στο management, στην αποτελεσματική λειτουργία τους, και τη διατήρηση βέλτιστου αποθεμάτων στοκ. Σύμφωνα με την BLS, αναμένεται αύξηση κατά 24%.

2. Λογιστές και ελεγκτές

489-02-logistes
Σύμφωνα με την BLS, η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, η μεταβολή της φορολογικής νομοθεσίας και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αύξηση των θέσεων εργασίας για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

1. Νοσοκόμοι/Νοσηλευτές

489-01-nosokomoi        Παρέχουν την βασική ιατρική περίθαλψη, διαχειρίζονται τους φακέλους των ασθενών και προσφέρουν μακροχρόνια φροντίδα στους ασθενείς. Ο αριθμός των νοσηλευτών αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά . Σύμφωνα με την BLS, αυτή η μεγάλη ανάπτυξη θα προέλθει από την αυξανόμενη έμφαση στην προληπτική φροντίδα. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας προβλέπεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς.
(antikleidi.wordpress.com)

Σχόλια

  1. και αυτοι που θα παραγουν αυτα που θα καταναλωνουν ολοι οι παραπανω
    κινεζοι .
    εμεισ φραπε και παραλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.