ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΥΘΥΝΗΣ

Μάκης Π.
Η αποποίηση των ουσιαστικών ευθυνών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δικών μας ταγών αλλά και των ξένων. Αποδέχονται βέβαια την πολιτική ευθύνη και είναι έτοιμοι να καταβάλλουν το αντίτιμο σε ...αέρα κοπανιστό !
Βλέπετε, η πολιτική ευθύνη είναι η ανακάλυψη του αιώνα. Στον αντίποδα έχουν αναπτύξει και κυκλοφορήσει ευρέως μια "ειδική θεωρία" εδώ και 2 χρόνια , σύμφωνα με την οποία : Φταίει ο πολίτης και πρέπει να εξαθλιωθεί άνευ αντιλογίας και συνηγόρου. Πρώτα ο Πολίτης έλεγαν κάποιοι.......και μάλλον εννοούσαν : Πρώτα πληρώνει ο Πολίτης. Ο πολίτης που ψήφιζε τις κυβερνήσεις έχει επωμισθεί σήμερα την ουσιαστική ευθύνη. Ένα κορυφαίο ερώτημα εδώ είναι :
Τι είδους ευθύνη τέλος πάντων φέρει ο πολίτης για τις πολιτικές του επιλογές ; Οπωσδήποτε το θέμα "σηκώνει τσιγάρο" πλην όμως, η εύλογη απάντηση είναι ότι και ο πολίτης φέρει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη, με την διαφορά ότι, καταβάλλει το αντίτιμο της ευθύνης του είτε σε ευρώ , είτε σε είδος......όχι όμως σε αέρα κοπανιστό. Μιας και μιλάμε για ευθύνες στην Ευρώπη και στη Χώρα μας, ας παίξουμε ένα παιγνίδι ερωτήσεων : - Είχε ή δεν είχε η Ευρώπη μηχανισμούς ελέγχου των οικονομιών των κρατών μελών πριν το 2009 ; - Παρακολουθούσαν οι Ευρωπαίοι τις τροχιές σύγκλισης των οικονομιών και φρόντιζαν για τη διατήρηση της σύγκλισης αυτής ; - Για ποιό λόγο κανείς Ευρωπαίος δεν είπε τίποτε στον Ελληνικό λαό πριν το 2009 ; - Γιατί δεν έδωσε κανείς μια συνέντευξη για τα προβλήματα της Ελλάδος, ένας επίτροπος, ή άλλος αξιωματούχος της Ευρώπης να μιλήσει με αυστηρότητα σε ένα σοβαρό περιοδικό , σε μία μεγάλη εφημερίδα , σε ένα ΜΜΕ πριν το 2009 ; - Γιατί σήμερα λένε τόσα πολλά και φροντίζουν να τα ακούμε 24 ώρες το 24ωρο, ενώ κάποτε δεν ακουγόταν τίποτε ; - Τελικά κοιμόντουσαν πριν το 2009 ή υπήρχε δόλος ; Αυτοί ξέρουν. Κι ερχόμενος στα δικά μας : - Ποιοί παρακολουθούσαν τις αντοχές των οικονομικών του Ελληνικού Κράτους ; Ποιοί είχαν τα μέσα να το κάνουν αυτό; - Ποιοί νομοθετούσαν με βάση αυτές τις οικονομικές αντοχές και δια του νομοθετικού τους έργου όριζαν την Ελληνική ζωή ; - Ποιοί φούσκωσαν το Δημόσιο και στο φινάλε ΔΕΝ ήξεραν ούτε καν πόσους έχουν προσλάβει ; Αλήθεια βρήκαμε άκρη έστω και σήμερα ή ακόμη μετράμε ; - Ποιοί είχαν τα computer , τους οικονομολόγους και στρατιές καλοπληρωμένων συμβούλων ; - Ποιοί υπέβαλλαν τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη με λάθη και παραλείψεις ; - Ποιοί όφειλαν να γνωρίζουν το δυσθεώρητο ύψος του Δανείου και να προβαίνουν συνεχώς και με ηρεμία σε διορθωτικά οικονομικά μέτρα ; - Ποιοί δήλωναν στον Ελληνικό λαό το 2008 ότι, δεν μας άγγιξε η παγκόσμια κρίση επειδή είμαστε ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ; - Ποιοί δήλωναν στον Ελληνικό λαό το 2009 ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ; - Ποιοί δεν έκαναν ελέγχους στην αγορά και τολμούσαν οι έμποροι ΝΑ ΜΗΝ δίνουν αποδείξεις ; - Ποιοί δεν έκαναν ελέγχους στο Δημόσιο και μάθανε κάποιοι να λαδώνονται ; - Ποιοί έπαιρναν μίζες για ελαττωματικά οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων ; - Ποιοί εργάσθηκαν 5-10 χρόνια κι έφτιαξαν τεράστιες περιουσίες εκ του μηδενός ; Πράγματι , φταίει και ο πολίτης, νομοτελειακά. Έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης. Ποιά είναι όμως τελικά η φύση και το μερίδιο της ευθύνης των ταγών ημεδαπών κι αλλοδαπών ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑ και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ; Αν ο σύννομος Έλληνας πολίτης πρέπει σήμερα να υποφέρει και να ανεχθεί την εξαθλίωση, αναλαμβάνοντας σιωπηλά την ευθύνη του , τότε κάποιοι άλλοι τι πρέπει να κάνουν ;

Σχόλια