Πρώτα ο πολίτης! ΥΠΟΙΚ: Εξετάζουμε κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών!!


Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με.... επιδόματα (TaXalia:βλέπε διαδικασία ΔΕΗ) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τους σχετικούς σχεδιασμούς αποκάλυψε με δήλωσή του σε τηλεοπτικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει σκέψη οι φοροαπαλλαγές να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με επιδόματα.


Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων θεωρείται βέβαιο ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων θα επέλθει επιβάρυνση καθώς σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους, καρπώνονται έκπτωση φόρου για διάφορες δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ενοίκιο κύριας κατοικίας, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά). Αντίθετα, τα νέα επιδόματα που θα αντικαταστήσουν τις φοροαπαλλαγές θα είναι στοχευμένα και θα δίνονται μόνο σε φορολογούμενους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από το όριο της φτώχειας).

Με δεδομένο ότι ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα διεκόπη μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μνημονιακή δέσμευση της χώρας είναι το νέο νομοσχέδιο στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι να ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου.

Του Σπύρου Δημητρέλη  από το capital.gr

Σχόλια