Υπόθεση των Ελλήνων η διενέργεια εκλογών

“Η Ελλάδα θα πρέπει πρωτίστως να ακολουθήσει το δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Δεν αρκεί η οικονομική σταθεροποίηση, παρότι δεν γίνεται και χωρίς αυτή. Τις προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα τις στηρίξουμε με την παροχή ευρωπαϊκής αλλά και διμερούς αποτελεσματικής βοήθειας. Ο ελληνικός λαός που επωμίστηκε τις συνέπειες μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής στο παρελθόν, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες του δεν θα πάνε χαμένες και ότι θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος”, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε απάντησε ακόμη και στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την τήρηση των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στον έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα στο ECOFIN ότι όλο και περισσότεροι έλληνες πολίτες αποδέχονται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. “Το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών και της διαμόρφωσης του ελληνικού κρατικού  προϋπολογισμού είναι υπόθεση των Ελλήνων και κανενός άλλου. Η τήρηση όμως ευρωπαϊκών κανόνων και υποχρεώσεων είναι μια συμβολή στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και αλληλεγγύη δεν είναι ποτέ μονόδρομος”, τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Δεν κάνουμε συστάσεις για τους εξοπλισμούς
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι απαντήσεις του κ. Σόιμπλε αναφορικά με τα οπλικά συστήματα που εισάγει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η προσυμφωνία για τα 60 Eurofighters. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών απέφυγε να κάνει συστάσεις για το ποια στάση θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα. “Απ' ότι ξέρω, η τρόικα έχει δώσει σποραδικά κάποιες συμβουλές, βέβαια όχι δημόσια. Κυβερνήσεις όμως δεν κάνουν συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις πώς θα διαμορφώσουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό. Όμως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία δικαίου. Αυτό σημαίνει: όλοι πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις. Από εμένα δεν θα υπάρξουν συστάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη”.
Λιγότερο διφορούμενη ήταν η απάντηση του κ. Σόιμπλε σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου αναφορικά με το πόσα έχει κερδίσει ως σήμερα η Γερμανία από τους τόκους των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε να μη γίνονται καλύτερα τέτοιες ερωτήσεις, επειδή οι τόκοι που θα ζητούσε η KfW αν έδινε τα δάνεια αλλού θα ήταν υψηλότεροι.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
Deutsche Welle

Σχόλια