Τι προτείνει η τροπολογία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ για τα χρέη των κομμάτων

Νέος σάλος στη Βουλή μετά την κατάθεση κοινής τροπολογίας από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τα χρέη των κομμάτων.
Η κοινή τροπολογία κατατέθηκε από τους γραμματείς των δύο κομμάτων, Μ. Καρχιμάκη και Α. Λυκουρέντζου, αλλά τελικά απαλείφθηκε, εξαιτίας των αντιδράσεων, η πρόβλεψη της διαγραφής τυχόν ανεξόφλητων τόκων και στη συνέχεια εξόφληση σε ετήσιες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, σημείωσε πως ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτή η όχι η κοινή τροπολογία, η εν λόγω αναφορά διαγράφεται από το κείμενο.

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας εξάλλου, απαγορεύεται να εκχωρούν τα κόμματα προς εξασφάλιση δανείων, ποσοστό άνω του 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους.
Η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Απαγορεύεται από 1.1.2012 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης τους συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς των άρθρων 1 και 3 του ν. 3023/2002, όπως αυτός ισχύει. Τυχόν εκχωρήσεις που υπερβαίνουν το ποσοστό του προμηνούμενου εδαφίου περιορίζονται στο ποσοστό αυτό.

2. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών ποσών της παραγράφου 1 του παρόντος προς εξασφάλισή τους, ρυθμίζεται να εξοφληθεί ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%.

Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει απευθείας σε καθέναν από τους εκδοχείς, κατά την αναλογία ενός εκάστου, τη συμφωνηθείσα τοκοχρεωλυτική δόση, το δε απομένον ποσό της παραγράφου 1 του παρόντος θα καταβάλλεται στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς. Τα ανωτέρω ποσά θα προσδιορίζονται κάθε φορά στην ΚΥΑ του εδαφίου γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 Ν. 3023/2002.

Ειδικά από τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ακόμη ποσά της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2011, σε κάθε εκδοχέα καταβάλλονται μόνον τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι 31.12.2011 και τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλονται στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Η τροπολογία, που φέρει τον χαρακτηρισμό «εκπρόθεσμος», κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Σχόλια