ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου* (Δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» στις 26-02-2012)
 Η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Τρίτης, εκτός από το «κούρεμα» του συνολικού ελληνικού χρέους κατά 1 00 δισεκατομμύρια ευρώ και την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, μας προσφέρει αφενός πολύτιμο χρόνο να εξασφαλίσουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, η οποία επλήγη την τελευταία διετία εξαιτίας λάθος πολιτικών και οικονομικών χειρισμών. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, ωστόσο, έχει και μια άλλη διάσταση.
Διότι στη σύγχρονη πολιτική πραγμαwww.efsimopoulos.grτικότητα, ζητούμενο δεν είναι μόνο η ασφάλεια των συνόρων, αλλά και η οικονομική ευημερία και κατ’επέκταση η προώθηση των εθνικών ζητημάτων, μέσω της επίτευξης διακρατικών συμφωνιών με βάση αμοιβαία συμφερόντα. Για αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «business» μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επισκέψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε Μόσχα, Ισραήλ και Κύπρο έχουν παράλληλα και σημαντική οικονομική σημασία. Από τη στιγμή, για παράδειγμα, που ειδικοί επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε να ανακηρύξουμε την Α.Ο.Ζ. και να προχωρήσουμε ταχύτατα στην έκδοση αδειών εκμετάλλευσης και στην τιτλοποίηση μέρους των εσόδων. Ταυτόχρονα, ευρύτερα έργα υποδομών σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες, με τη συνεργασία εταιριών από όλες τις χώρες του πλανήτη, θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, αναπτύσσοντας όμως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στο πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η χάραξη, με λίγα λόγια, μιας «νέας εξωτερικής πολιτικής», μπορεί να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αρκεί φυσικά να συνδυασθεί με μια εθνική στρατηγική και κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον.
* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).
Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο blog: www.efsimopoulos.gr.

Σχόλια

  1. Ώστε έτσι κ. Σιμόπουλε! Η στήριξη του κόμματός σας στο «κούρεμα» μας προσέφερε «πολύτιμο χρόνο για οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας»!

    α) Ποια είναι λοιπόν αφενός η «οικονομική σταθερότητα»; Το ότι «κουρεύτηκαν» 100 δις (εκ των οποίων σχεδόν τα μισά αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλ. την περαιτέρω εξαθλίωση των Ελλήνων συνταξιούχων) ενώ την ίδια στιγμή χρεωνόμαστε με… 130 δις; Αν έχετε μάθει τις απλές πράξεις προσθαφαίρεσης, θα διαπιστώσετε ότι δεν μας αφαιρέθηκαν 100 δις αλλά μας ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ επιπλέον 30 δις στο χρέος. Τα οποία 30 δις θα τα πληρώσουμε έντοκα, και τα οποία θα χαριστούν στους τοκογλύφους για να… πειστούν να προχωρήσουν στο «κούρεμα» (να πειστούν δηλ. να δεχθούν τη… ζημιά που θα πάθουν αν τους χαρίσουμε 30 δις κουρεύοντας τα ομόλογα των ασφαλιστικών μας ταμείων). Και συνεχίζετε ανερυθρίαστα να υποστηρίζετε ότι αυτή η ρύθμιση είναι προς όφελός μας!

    β) Ποια είναι αφετέρου η «πολιτική σταθερότητα» την οποία υποστηρίζετε; Το ότι το κόμμα σας στηρίζει μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι η ύπαρξή της παραβιάζει το σύνταγμα, αποκαλείται «πολιτική σταθερότητα»; Το ότι το κόμμα σας στήριξε αποφάσεις και υπογραφές της κυβέρνησης αυτής που, ερήμην του ελληνικού λαού, δεσμεύουν το λαό αυτό και τη χώρα αυτή για 10ετίες, το αποκαλείται «πολιτική σταθερότητα»; Εν τέλει τι σημαίνει για σας «πολιτική σταθερότητα» κ. Σιμόπουλε; Το να φιμώνεται ο λαός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του και η θέλησή του για το μέλλον του; Είναι «πολιτική σταθερότητα» το ότι το κόμμα σας και οι βουλευτές του σηκώνουν σαν μαριονέτες τα χέρια και ψηφίζουν την ίδια στιγμή που οι ψηφοφόροι τους αντιδρούν και προσπαθούν να φτάσουν κατά δεκάδες χιλιάδες στην πλ. Συντάγματος για να εκφράσουν την αντίθεσή τους; Την ίδια στιγμή που χτυπιούνται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και από τους παρακρατικούς στους δρόμους της Αθήνας, μόνο και μόνο για να μην ακουστεί η αντίθεσή τους στις αποφάσεις του κόμματός τους;

    Να χαίρεστε κ. Σιμόπουλε και τις «απόψεις» σας και το κόμμα σας. Όπως και την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα άποψη που έχετε περί «πολιτικής σταθερότητας» την οποία, αν ξύσετε την επιφάνεια, ελάχιστα διαφέρει από την άποψη που είχαν περί «πολιτικής σταθερότητας» οι αλήστου μνήμης συνταγματάρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.