Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Η δημόσια παρέλαση είναι μια στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις μιας χώρας εμφανίζονται δημοσίως παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους προκειμένου αφενός να αποτίσουν τιμή για κάποια επέτειο ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός που συνέβη σε μια χώρα ή περιοχή της χώρας και αφετέρου για να επιδείξουν οι ένοπλες δυνάμεις την στρατιωτική ισχύ της χώρας.
Γι αυτό και παρακολουθούνται και από τους ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους, προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για την πειθαρχία, το ηθικό, τον εξοπλισμό κλπ των στρατιωτικών δυνάμεων. 
 
Από την αρχαιότητα ακόμα είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς ή ο αυτοκράτορας έκανε επίβλεψη των στρατιωτικών του δυνάμεων για να κρίνει την πειθαρχία και τον εξοπλισμό των στρατιωτών. Υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό.
 
Στην σημερινή εποχή οι στρατιωτικές παρελάσεις που κάποιοι θέλουν να καταργηθούν, το έφερε η μοίρα αυτού του τόπου να φθίνουν, για οικονομικούς κυρίως λόγους και ειδικά μετά τα γνωστά επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Επιδιώκεται να γίνονται υπό άκρως αυστηρά αστυνομικά μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας διαμαρτυριών και εκτρόπων εκ μέρους των δεινοπαθούντων πολιτών προς τους πολιτικούς που είναι και οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της δραματικής κατάστασης στην οποία περιέπεσε η χώρα, με τη διαφορά ότι οι μεν πολίτες να υφίστανται μέτρα εξοντωτικά αυτοί δε να εξακολουθούν να διάγουν βίο κατά πλειοψηφία πολυτελή και επιρρίπτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μελλοντικοί σωτήρες.
 
Ακούστηκε ότι τα αστυνομικά μέτρα που θα ληφθούν την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, θα είναι δρακόντεια. Κάπου 7.000 αστυνομικοί θα διατεθούν για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης και θα τοποθετηθούν ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων πέριξ της πλατείας Συντάγματος, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εκπόνησε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα Ασφάλειας και Τάξης, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές διαμαρτυρίες των πολιτών κατά των «επισήμων» της εξέδρας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο κοινός νους δεν μπορεί να αντιληφθεί προς τι αυτά τα μέτρα; Υπάρχει εχθρός που θα τον πυροβολήσουν και θα τον εξοντώσουν εάν και εφόσον διαμαρτυρηθεί κατά των «επισήμων»; Διότι η αποστολή των ελεύθερων σκοπευτών αυτή είναι. Ή μήπως με αυτά τα μέτρα που διακινούνται έχουν ως σκοπό να αποτρέψουν και εκφοβίσουν τον κόσμο προκειμένου να μην προσέλθει  στο κέντρο για να παρακολουθήσει την παρέλαση με αποτέλεσμα τελικά να γίνει η παρέλαση άνευ θεατών; 
 
Τότε γιατί δεν φροντίζατε να την κάνετε την στρατιωτική παρέλαση σε κάποιο μεγάλο στρατόπεδο, μεταξύ σας, για να βγάλετε την υποχρέωση και να είσθε και περισσότερο ασφαλείς, αν νομίζετε ότι εσείς οι «επίσημοι» κινδυνεύετε από το λαό σας;
 
Αυτό κύριοι δεν είναι απότιση τιμής για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Επανάστασης του 1821. Είναι κάτι άλλο που στη γλώσσα μας το λέμε «κατάντια». Θα «τρίζουν τα κόκκαλα» όσων έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση αυτής της χώρας μετά από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς και επιπροσθέτως θα “τρίβουν χέρια τους” από χαρά όλοι οι γείτονες μας για το που καταντήσαμε.
 

Σχόλια

  1. Απο την παρέλαση θα... μάθουν οι ξένοι ακόλουθοι τι πειθαρχία και τι όπλα έχουμε κύριε αρθρογράφε;
    Είστε και στρατηγός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την εντυπωσι χωρις να ειμαι στρατιωτικος οτι οι ξενοι γνωριζουν τι οπλα εχουμε αμεσως μολις κλεινουνε οι παραγγελιες δεν περιμενουν να τα δουν στις παρελασεις. Ο στρατηγος εχει δικιο πιστευω οταν αναφερει τις παρελασεις για να δουν οι αλλοι τι οπλα εχουμε , καθ οσον παλαιοτερα οι μεγαλες δυναμεις που τα εσιαχναν για δικη τους χρησι με μυστικοτητα ,συνηθιζετο να τα βγαζουν σε εθνικες γιορτες ιδιως στην ΕΣΣΔ παλαιοτερα πχ, εκει λοιπον τα εδειχναν μονο σε παρελασεις ως γνωστον, τις οποιες παρακολουθουσαν οι ξενες πρεσβειες και κατεγραφαν .

    Τωρα εδω ρε παιδια εμεις τι να κρυψουμε ? Αφου ξενοι μας τα πουλανε υπερδυναμι δεν ειμαστε.
    Βεβαια επειδη αυτη η χωρα μετα το 1944 ηταν υποχειριο των ξενων και αποικια και ποτε δεν απεκτησε την ανεξαρτησια της παλι λογω των ξενων που υποδαυλισαν τον εμφυλιο (βρετανοι) προς οφελος της αποικιοκρατικης πολιτικης τους ετσι λοιπον δεν απορω σημερα ακομα και για τα πολυβολα που ειναι στημενα στις ταρατσες για να παρακολουθουν την παρελαση . Απορω μονο με τους απορουντες , ....ενοικιαστες ειμαστε ετουτης της δικης μας γης αλλοι μας την νοικιαζαν ,για αυτο την ξεπουλανε σημερα . Δεν ξερω, με ολο τον σεβασμο για ποια απελευθερωση μιλαει ο στρατηγος ΣΗΜΕΡΑ. Σημερα δεν ξεπουλιεται η χωρα το ξεπουλημα εχει αρχισει εδω και παρα πολλα χρονια στρατηγε δυστυχως. Σημερα δεν ξερω αν πρεπει να κλαιω η να ειμαι υπερηφανος η να λυπαμαι για την καταντια της χωρας μου στην οποια με εκαναν ενοικιαστη και οχι ιδιοκτητη οι πολιτικες ολων των κυβερνησεων απο το 1944 εως και σημερα. Αυτες οι πολιτικες οδηγησαν μαθηματικα σημερα εδω που βρισκομαστε να ειμαστε ξενοι στην δικια μας χωρα (αυτο δεν εχει καμμια σχεση με λαθρομεταναστες κτλ κτλ) . Αλλοι αποφασιζαν για μενα αλλοι αποφασιζουν και σημερα, αυριο δεν ξερω τι θα γινει ελπιζω να αποφασισουμε να παρουμε την γη μας πισω οπως και την ιστορια μας και να την διαχειρισθουμε αποκλειστικα μονο εμεις κανενας αλλος.
    Αν τα καταφερουμε θα παμε μπροστα θα παμε καλα εστω και μεσα απο διαφορετικες πολιτικες αντιληψεις που μπορει να υπαρχουν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ .

    ΑΛΕΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.