Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Σχεδόν 2,5 εκατ. υπογραφές κατά της συνθήκης ACTA υποβλήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την Τρίτη αίτηση με τις υπογραφές 2,4 εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν να μην επικυρωθεί η αμφιλεγόμενη συνθήκη ΑCTA για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πρόεδρος της επιτροπής αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιταλίδα Ευρωβουλευτής Ερμίνια Ματσόνι, δήλωσε ότι είναι ασυνήθιστο να δέχεται η επιτροπή ένα αίτημα που φέρει τις υπογραφές «τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών». Ο διευθυντής της εκστρατείας κατά της ACTA, Άλεξ Ουίλκς, δήλωσε ότι η συνθήκη «καταρτίστηκε αδέξια» και συνιστά «ένα βήμα προς τα πίσω για τις ελευθερίες και τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατεία και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού». Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη ACTA (Εμπορική Συνθήκη Κατά της Παραχάραξης) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επικύρωση της ACTA και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητάς της. Όλα δείχνουν τώρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει τη συνθήκη όταν κληθεί να την εξετάσει τον Ιούνιο. Στο μεταξύ όμως δέχεται πιέσεις τόσο από επικριτές της ACTA όσο και από υποστηρικτές της, όπως η Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.