Γολγοθάς 20 νέων φόρων μέσα στο καλοκαίρι!

Απανωτά φορολογικά χτυπήματα περιμένουν εκατομμύρια Ελληνες από τον Ιούνιο και μετά. Η μεταφορά στις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος έως 15 Ιουνίου, η νέα καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή εκκαθαριστικών για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, το νέο χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ από τον Μάιο και μετά, αλλά και η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο ενοποίησης των φόρων στην ακίνητη περιουσία, ενώ, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει άλλους 20 φόρους. Ο γολγοθάς των φορολογούμενων πολιτών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1) Φορολογία Εισοδήματος: Με δεδομένη την προθεσμία υποβολής (15 Ιουνίου) των φορολογικών δηλώσεων για το 2012, είναι πολύ πιθανό αρκετές χιλιάδες πολιτών να χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί σε τρεις δόσεις, αφού η εκκαθάριση της δήλωσής τους μπορεί να καθυστερήσει. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα εκκαθαριστούν φορολογικές δηλώσεις την τελευταία στιγμή και έτσι θα είναι εφάπαξ η καταβολή του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή φορολογία εισοδήματος υπάρχει αύξηση φόρου λόγω αυξημένων κλιμακίων, μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και αυξημένου τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες στα 500 ευρώ.
 2) ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011: Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έγινε γνωστό ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποσταλούν τα εναπομείναντα ειδοποιητήρια του ΕΤΑΚ από τα περίπου 1.300.000 που εκδόθηκαν για ιδιοκτήτες που την 1η Ιανουαρίου 2009 κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ΦΑΠ 2010 και 2011, καθώς επίσημα, διά στόματος του γενικού γραμματέα των Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι ειδοποιητήρια δεν θα σταλούν πριν από το καλοκαίρι, αν όχι αργότερα. Ο συγκεκριμένος φόρος αφορά πάνω από 200.000 φορολογουμένους που την 1η Ιανουαρίου 2010 είχαν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ για τον ΦΑΠ του 2011.
 3) Ειδικό τέλος στα ακίνητα: Η αποστολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.
 4) Αντικειμενικές αξίες: Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, πρέπει να υπάρξει εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές από τον Ιούνιο και μετά. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η μέση απόκλιση αντικειμενικών - αγοραίων τιμών φτάνει το 40%. Το ντόμινο στα ακίνητα Η εξίσωση μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτό ντόμινο αυξήσεων σε τουλάχιστον 20 φόρους που περιγράφονται στη συνέχεια: 
-Τεκμήρια διαβίωσης για ιδιόκτητη ή μισθωμένη α΄ και β΄ κατοικία. 
-Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης. 
 -ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων και στην αντιπαροχή. 
-Φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
 -Φόρος χρησικτησίας. 
 -Φόρος ανταλλαγής.
 -Φόρος διανομής ακινήτων. 
-Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων. 
 -Τέλη υπέρ Ταμείου νομικών. 
 -Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
 -Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής.
 -Φόρος δωρεάς.
 -Φόρος ακίνητης περιουσίας. 
 -Ετήσιο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ. 
 -Τέλος ακίνητης περιουσίας. 
-Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιριών.
 -Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο. 
-Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων και κατασκευής νέων αυθαιρέτων. -Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης. 
Βασίλης Αγγελόπουλος 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια