Χ. Ζώης στο larissanet.gr: «Θα ψηφίσω κατά συνείδηση»

Του Λευτέρη Παπαστεργίου
«Θα ψηφίσω με βάση τη συνείδησή μου. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι πίσω από άλλους, ούτε να επικαλούμαι την κομματική πειθαρχία σε τόσο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Ότι έχω να πω θα το πω δημόσια με την ομιλία μου στη βουλή. Έχω μάθει ν’ αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν». Με τη δήλωσή του αυτή στο larissanet.gr, μια δήλωση που αφήνει όλα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της καταψήφισης της νέας συμφωνίας, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Ζώης δημιουργεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ «βράζει» σε ολόκληρο το νομό.


Πληροφορίες από το εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ κάνουν λόγο για έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό μερίδας βουλευτών, όμως η δήλωση του Χρήστου Ζώη ουσιαστικά πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, μιας και όπως φαίνεται δεν δείχνει να υπολογίζει την κομματική πειθαρχία που θα τεθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Τι θα πράξει όμως τελικά ο Λαρισαίος πολιτικός; Επί της ουσίας οι «τροχιοδεικτικές» βολές του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Λαρίσης, έχουν καταγραφεί εδώ και καιρό, αφού στις τελευταίες του ομιλίες στη βουλή έχει σαφώς αναπτύξει τον προβληματισμό του. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό:
«Δεν έχει κλονιστεί μόνο ο κόσμος, όπως τον ξέραμε. Κλονίζονται και περνάνε δοκιμασίες και οι ιδέες, με τις οποίες γαλουχηθήκαμε. Μερικές από αυτές είναι και θεμελιώδεις για τη λειτουργία της κοινωνίας, για τις πολιτικές σχέσεις, για τη θέση των ανθρώπων στο οικοδόμημα, για τις αλήθειες εντός και εκτός εισαγωγικών. Για τις αλήθειες, οι οποίες δεν επιδέχονται άλλου είδους αλήθειες, άλλες εκδοχές. Τελικά, όμως, δεν υπάρχει μόνο μία αλήθεια. Και θα είμαστε υποχρεωμένοι πολύ σύντομα να αναζητήσουμε τις εκδοχές αυτής της αλήθειας, η οποία μέχρι τώρα φαίνεται μοναδική. Δεν υπάρχουν ελεύθερες αγορές. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε υπό το κράτος της απειλής ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Και όσοι κουνάνε κοροϊδευτικά το δάχτυλο και λένε «ας μας πείτε ποιος είναι αυτός ο δρόμος», λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι μερικοί από εκείνους που έδωσαν μάχη στα πεζοδρόμια τις προηγούμενες δεκαετίες, πιστεύοντας και σε αυτό τον άλλο δρόμο. Και σήμερα έχουν καταθέσει και την ασπίδα τους και την ταυτότητά τους κι έχουν περιοριστεί στο να κουνάνε μόνο το δάχτυλό τους σε όλους τους άλλους. Αυτό τον άλλο δρόμο θα υποχρεωθεί το πολιτικό προσωπικό -όχι για να επιβιώσει πολιτικά, αλλά γιατί τέτοιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και οι κοινωνικές συνθήκες- και να τον αναζητήσει και να τον υποδείξει και να καθοδηγήσει και τον κόσμο σε αυτό το νέο δρόμο», θα τονίσει από το βήμα της βουλής.
Άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του βουλευτή της ΝΔ και γνωρίζουν εδώ και καιρό τους προβληματισμούς του, επισημαίνουν πως μια σοβαρή ένσταση που ο ίδιος εγείρει αναφορικά με τη νέα συμφωνία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, είναι η υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του larissanet.gr ο κ. Ζώης έχει θέσει όλες του τις ενστάσεις στον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, σε μια πολύωρη συζήτηση που είχαν πρόσφατα οι δυο τους.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ βρίσκεται ενώπιος με το πλέον κρίσιμο δίλημμα της πολιτικής του καριέρας, αφού μια διαφοροποίησή του από την επίσημη κομματική γραμμή θα τον οδηγήσει εκτός ΝΔ. Ο ίδιος πάντως διαμηνύει πως θ' ακούσει με μεγάλη προσοχή τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην ΚΟ του κόμματος και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως "οι βουλευτές είναι και για τα δύσκολα με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας"

Σχόλια