Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Η Μέρκελ πρότεινε κάτι, το οποίο η Γερμανία και το συνταγματικό της δικαστήριο δεν θα δέχονταν ποτέ για την ίδια...

Αυτό γράφει μεταξύ άλλων η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία επισημαίνει:
Για το «πρώτο πραγματικά μεγάλο πολιτικό ατόπημα στη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας από τότε που ξέσπασαν τα προβλήματα», κάνει λόγο σημερινό σχόλιο της αυστριακής Der Standard. «Με την πρότασή της αυτή η Α. Μέρκελ πρότεινε κάτι, το οποίο
η Γερμανία και το συνταγματικό της δικαστήριο δεν θα δέχονταν ποτέ για την ίδια.… Το γερμανικό κοινοβούλιο ήταν εκείνο που χαρακτήριζε το δικαίωμα κατάρτισης του προϋπολογισμού εκ μέρους του κοινοβουλίου κυριαρχικό δικαίωμα. Η Μέρκελ θέτει εν αμφιβόλω την βασική αυτή αρχή στην ΕΕ. Ένας επικίνδυνος ελιγμός».
Άγριο κράξιμο στην Μέρκελ από το σύνολο σχεδόν του Γερμανικού τύπου:
«Χάος αντί στρατηγικής», είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Η ιδέα (…) είναι πολιτικά εσφαλμένη. Γιατί θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Επίσης, θα λειτουργούσε ως πρόγραμμα ενίσχυσης εξτρεμιστών παντός είδους. Η πρόταση (…), που ευτυχώς αποσύρθηκε, καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της.
Η Zeit σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ασαφές παραμένει γιατί η γερμανική κυβέρνηση στέλνει πρώτα ένα κείμενο θέσεων στις Βρυξέλλες, για να το αποσύρει λίγες μέρες αργότερα. Η πρόκληση δεν φαίνεται να βοήθησε ούτε στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ούτε διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι οι Γερμανοί τείνουν μερικές φορές προς την αλαζονεία όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Από την άλλη όμως, είναι σαφές ότι στις χώρες της ευρωζώνης η υπομονή για την Ελλάδα εξαντλείται. Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα να διαμορφωθεί καλύτερα από το πρώτο. Η καγκελάριος μπορεί να μην επανέλαβε στη σύνοδο την πρότασή της για δημοσιονομικό επίτροπο, δήλωσε όμως ότι 'η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο τέτοιες συζητήσεις’».

«Όλα ΟΚ, κυρία Κομισάριε», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Spiegel που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Παρότι η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα γινόταν ενάντια στην βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση ενός δημοσιονομικού επιτρόπου έχει καταρχήν δηλητηριαστεί πολιτικά. (…) Αντί να κυριαρχήσει η συζήτηση για τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της ΕΕ εναντίον της ανεργίας των νέων και υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, η Μέρκελ έπρεπε να παλέψει ενάντια στην εικόνα του «κακού Γερμανού». Η ιδέα του Κομισάριου επιβεβαιώνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα και ξυπνά σε όλη την Ευρώπη τον φόβο της ξένης κατοχής. Επιπλέον, η συζήτηση δεν βοηθά στην επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τα κοινοβούλια των 25 κρατών που το υπέγραψαν».
 Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.