Β. Μαρκεζίνης: Άρθρο-Μανιφέστο για ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

Ο γνωστός ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης παρεμβαίνει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με ένα άρθρο-μανιφέστο, που
Β. Μαρκεζίνης: Άρθρο-Μανιφέστο για ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»
περιγράφει την ένδεια του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και προτείνει λύσεις για την έξοδο από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Ο κ. Μαρκεζίνης θεωρεί ως πρώτο μέλημα την προκήρυξη εκλογών αναφέροντας: «Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να πράξουμε είναι να προκηρύξουμε εκλογές και να ζητήσουμε από τον λαό να αναδείξει μια νέα, πλήρως νομιμοποιημένη Βουλή. Όπως είναι φυσικό, όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα επανεκλογής αντιτίθενται σφόδρα σε αυτή την προοπτική.

 Επειδή όμως είναι έξυπνοι, ή μάλλον πονηροί, φροντίζουν να συγκαλύπτουν τους πραγματικούς λόγους της αντίθεσής τους και να επικαλούνται διάφορες υψηλές αρχές συνδεόμενες με τοσυμφέρον του κράτους».

Όσον αφορά την παρακμή της ελληνικής πολιτικής ζωής και τον πολιτικό κόσμο ο Βασίλειος Μαρκεζίνης μιλάει για την αλλαγή που πρέπει να συντελεστεί σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού: «Πρέπει να αλλάξουμε οπωσδήποτε τους Έλληνες πολιτικούς δρώντες, ακριβώς επειδή πρέπει να αλλάξουμε τις ισχύουσες πολιτικές: χρειαζόμαστε νέες πολιτικές σε εσωτερικό, ήτοι κοινωνικό, επίπεδο· νέες πολιτικές στις εξωτερικές μας σχέσεις και στην εθνική μας άμυνα· νέες πολιτικές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών και, εν γένει, της οικονομίας. Αυτή η καινοτομία όμως μπορεί να προέλθει μόνον από νέα πρόσωπα, που δεν θα ελέγχονται από ξένους παράγοντες αλλά απλώς θα ξέρουν να συνεργάζονται μαζί τους· δεν θα σαστίζουν από φοβερό αίσθημα τιμής (και κατωτερότητας) αν ο Σαρκοζί, η Μέρκελ ή ο Μπαρόσο τούς τηλεφωνούν για να τους πουν τι πρέπει να κάνουν· δεν θα είναι εξαρτημένα από τα οικονομικά μας κατεστημένα και άρα δεν θα νιώθουν υποχρεωμένα να υποκύπτουν στα αιτήματά τους για κάθε λογής «διευκολύνσεις». Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα;»


Και προθέτει, «ο νέος ηγέτης μας, όμως, πρέπει να μπορεί να ονειρευτεί και, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να έχει το θάρρος, τη φαντασία και τη ρητορική δεινότητα να μεταδώσει αυτό το όνειρο και στον λαό του.


Να κάνει τους συμπατριώτες του περήφανους που είναι Έλληνες.


Να αναζωπυρώσει την πίστη τους στον Θεό τους, αλλά, συγχρόνως, νατους διδάξει και εκείνο το είδος ανεκτικότητας που δίνει δύναμη σε έναενωμένο έθνος και συνάδει με τη νομική μας αντίληψη περί ανθρωπίνωνδικαιωμάτων, όπως αυτή εκφράζεται και εφαρμόζεται από το δίκαιό μας.



Η ισοκατανομή θυσιών θα σηματοδοτήσει σύμφωνα με τον κ. Μαρκεζίνη της αλλαγής πλεύσης για τη αποκατάσταση της κοινωνική αδικίας που έχει συντελεστεί λόγω των μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα.


«Η συντριπτική αδικία των μέτρων που ελήφθησαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν οριζόντια, δηλαδή τυφλά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση των μεγαλύτερων αδικιών που διαπράχθηκαν με αυτόν τοντρόπο
Τέλος, αναφέρεται στα θεμέλια που θα χτιστεί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Εν ολίγοις, απαιτείται ισορροπία· ισορροπία μέσω της κοινής προσπάθειας. Ισορροπία που θα στηρίζεται στο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο όλα τα μέλη της κοινωνίας θα αναλάβουν να τηρήσουν μέχρις ότου, έπειτα από μια περίοδο κακουχίας δύο ή και τριών ετών, ξαναβγούμε από το σκοτάδι".
Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ 

Σχόλια