Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία αν καταργηθούν τα δώρα!

«Αν καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία μέσα στους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες. Η κατάργηση ισοδυναμεί με καταστροφή, καθώς θα καταρρεύσουν ασφαλιστικά ταμεία και φορολογικά έσοδα». Τη δραματική αυτή προειδοποίηση εκφράζουν, μιλώντας στη «δημοκρατία», υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι έχουν ενημερώσει γι’ αυτό με στοιχεία και την τρόικα.
Τονίζουν ότι, με βάση τις προβολές που έχουν κάνει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε να κινδυνεύσει άμεσα το σύστημα να τιναχτεί στον αέρα. Παρ’ όλα αυτά, οι τροϊκανοί εμμένουν δογματικά στην άμεση κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας...
Οι οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες διεξάγονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καταλήγουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες η ελληνική οικονομία, με την ύφεση να καλπάζει (-6%), τη μαύρη εργασία να μην μπορεί να περιοριστεί (30% και άνω) και την ανεργία διαρκώς να αυξάνεται (19,2% στοιχεία Οκτωβρίου από τη Eurostat), να αντέξει την οριζόντια περικοπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα, από 14 σε 12 τον χρόνο. «Ολα τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο του περασμένου καλοκαιριού συμπεριελάμβαναν την παραδοχή ότι οι μισθοί θα παραμείνουν 14. Διαφορετικά, όλα τα νούμερα πέφτουν έξω δραματικά» σημείωναν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού είναι ένα θέμα που ξεπερνάει τις αρμοδιότητές του και θα πρέπει γι’ αυτό να ληφθεί απόφαση σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Κουτρουμάνης προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, για να μη χρεωθεί ένα πιθανό ναυάγιο, το οποίο και θα σημαίνει ότι ανοίγει ξανά η πόρτα της χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η χθεσινή συνάντηση με την τρόικα αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί και μια ακόμα συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Το υπουργείο θα ήθελε πάρα πολύ να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων (νέα συνάντηση των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ορίστηκε την Πέμπτη στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΣΕΒ), έτσι ώστε να φανεί προς την τρόικα ότι εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για μια τριετία, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% εργοδότες, 5% εργαζόμενοι). Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, όμως, αν οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις θα γίνουν αποδεκτές από την τρόικα...
Βασίλης Αγγελόπουλος
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Εχω μεγάλη περιέργεια ο μέγας ηγέτης Αντώνης Σαμαράς θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.