Κατέβηκαν μέχρι το Αιδοίο των Μουσών και εξερεύνησαν το βάραθρο της Χιονότρυπας, όπως και όλα τα σπήλαια του Ολύμπου, συναντώντας ακόμα παγωμένο χιόνι στα "σπλάχνα" τους.
Πρόκειται για τα δέκα μέλη της αποστολής που οργανώθηκε στον Όλυμπο από τον σπηλαιολογικό σύλλογο Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ και κατάφερε να εξερευνήσει, για πρώτη φορά, σπήλαια, που λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν απροσπέλαστα.
"Σκοπός της αποστολής μας, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με τη συμμετοχή πέντε Βούλγαρων από τον σύλλογο 'Academic' του πανεπιστημίου της Σόφιας, ήταν η χαρτογράφηση των εξερευνημένων αλλά και ανεξερεύνητων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή των κορυφών του Ολύμπου", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ, γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.
Οι εξερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία σε όλα τα σπήλαια κυμαινόταν από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, με 100% υγρασία, ενώ ειδικά στη Χιονότρυπα, ο παγωμένος αέρας που ένιωσαν τους ενίσχυσε την άποψη ότι πιθανότατα το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος.
Η Χιονότρυπα βρίσκεται 500 μέτρα νοτίως του καταφυγίου "Χρ. Κάκαλος", απ' όπου και είναι ορατή. Πρόκειται για βάραθρο με συνολικό βάθος τα 26.5 μέτρα, ενώ το πάχος του πάγου στο εσωτερικό του, όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής, ξεπερνά τα 15 μέτρα.
Το μεγαλύτερο σπήλαιο του Ολύμπου είναι το Αιδοίο των Μουσών, που πήρε το όνομά του, όπως διευκρινίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος, από το σχήμα της εισόδου του. Βρίσκεται στο βόρειο πρανές του λόφου του Προφήτη Ηλία, απέχοντας 132 μέτρα από την κορυφή του και έχει συνολικό βάθος 42 μέτρα.
Τα υπόλοιπα σπήλαια που εξερευνήθηκαν από την αποστολή είναι στη βάση των Μεγάλων Καζανιών, όπου υπάρχει σειρά μικρών οπών, με τη μεγαλύτερη να συνιστά οριζόντιο σπήλαιο μήκους 3 μέτρων και ύψους 2 μέτρων.
Άλλο ένα σπήλαιο βρίσκεται στην κόψη της κορυφής Σκολιό και έχει βαραθρώδη είσοδο 15 μέτρων, που καταλήγει σε παγωμένο χιόνι. Η αποστολή εξερεύνησε και τα βάραθρα Σταυροϊτιές, με κατακόρυφο βάθος 13 μέτρα, στο οποίο η κατάβαση γίνεται αρκετά εύκολα και χωρίς αρμάτωμα και του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται 580 μέτρα NA της ομώνυμης κορυφής, με βαραθρώδη είσοδο περίπου έξι μέτρων.
Τέλος, η αποστολή εξερεύνησε και το σπήλαιο Καταφυγίου του ΣΕΟ, με συνολικό μήκος 15.5 μέτρα και μέσο ύψος 3 μέτρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.