Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ξεσηκώθηκε και ο Ιερώνυμος εναντίον του Παπαδήμου και της τρόικα

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Αναφέρεται στα σκληρά και επώδυνα μέτρα, βάζοντάς τα και με την τρόικα, ενώ αναφέρεται και στο φαινόμενο που αποκτά καθημερινά τεράστιες διαστάσεις, αυτό των ανέργων και κυρίως των αστέγων, που τις μέρες της παγωνιάς κοιμούνται στους δρόμους.
Ολόκληρη η επιστολή:


Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν τους τελευταίους καιρούς και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον Τόπο μας. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους.

Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογε-νειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους. Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους.

Στις δύσκολες και - αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς – και συνεχίζουν να προκαλούν – ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαϊ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους.

Δυστυχώς, όμως. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της Πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας. Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία.

Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας. Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια. Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανήσυχοι Ελληνες μας ρωτούν και ζητούν υπεύθυνες, ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.

Ρωτούν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα. Ρωτούν που πάει η Πατρίδα μας. Ρωτούν τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα. Τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα. Δυστυχώς όμως !

Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προ-κλητικά.

Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό.

Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι. Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης. Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής. Δρόμοι ανοικτοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, με τη συναίσθηση της μετάνοιας. Ενώνοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας. Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. Έχοντας, πάνω απ’ όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα.


4 σχόλια:

 1. ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

  ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ;

  ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥΣ.

  ΑΣ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ.

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ.

  ΤΑ ΣΑΒΑΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΕΠΕΣ!

  ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ.

  ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΠΕΙΝΟΥΝ, ΑΥΤΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΟΙΛΙΕΣ
  ΚΑΙ ΠΡΟΓΟΥΛΙΑ.

  ΕΝΟΣ ΔΙΣ (1.000.000.000) ΕΥΡΩ
  ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ
  ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. To θεμα εδω δεν ειναι πλεον τι θα προσφερει η εκκλησια. Οσον και να προσφερει, και 10 δισ, η μοιρα της Ελλαδος παει χαμενη. Καταλαβες εξυπνε?
  Ο Ιερωνυμος και να βοηθησει δεν πιανουμε πλεον πατο γιατι αυτα που λεει αυτα γινονται και θα γινονται μεχρι να βρεθεις και συ αστεγος και αφραγκος.
  Ο Ιερονυμος προσπαθει να βαλει μυαλα σε αυτους που τα χασαν μπας και μας λυπηθουν γιατι ειδ'αλλως ουε και αλλοιμονο.
  Εισαι ο μονος που δεν καταλαβε τιποτα φαινεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΙΕΡΩΝΥΜΕ,ΚΟΠΑΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΝ ΤΙΑΡΑ ΣΟΥ ΜΠΑΣ Κ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝΕ,ΟΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. otan vlepw tetoia post pou o kathe anoitos americanokoultouriaris ta vazei me ekklisies threiskies m erxetai na tou faw ton karitzaflo....pou ksereis re file ti lefta exei i ekklisia???oti s pasaroun ta kanalia mhn ta anametadideis alou pezontas to eksypnos.KAI DIAVASE ISTORIA TI EXEI KANEI IH EKKLISIA GIA THN ELLADA kopse ta americanika gege pou lene sto xwrio m?am den nomizw....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.