Είμαστε όλοι Έλληνες...

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή τα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η διαχείριση της κρίσης από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Στο σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα των διοργανωτών αναφέρεται ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται ως εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα κοινωνικά άδικα μέτρα».
Στο Βερολίνο πραγματοποιείται συγκέντρωση στην Βίτεμπεργκ Πλατς, όπου βρίσκεται το ελληνικό προξενείο. Στο Παρίσι, που πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις, οι φίλοι της Ελλάδας έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία
του Τροκαντερό. Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στη Νέα Υόρκη.
«Όχι στη δικτατορία των χρηματιστηριακών αγορών»

+++Με συνθήματα «Όχι στην Ευρώπη των αρπακτικών του καπιταλισμού. Ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης», «Όχι στη δικτατορία των χρηματιστηριακών αγορών. Ναι στο δίκαιο μοίρασμα του πλούτου και των κοινών αγαθών» ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, 17 και πλέον, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, έδωσαν ραντεβού για μια διαδήλωση-διαμαρτυρία υπέρ του ελληνικού λαού σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
Τόπος συνάντησης ήταν η πλατεία Τροκαντερό γνωστή και ως πλατεία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις τρεις ώρα Ελλάδας.
Την όλη κινητοποίηση συντόνισε η Union Syndicales de Solidarité (Ένωση Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Αλληλεγγύης). Ανάμεσά τους οργανώσεις της αριστεράς το κίνημα των «Αγανακτισμένων», η «Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων» και το «Μέτωπο της Αριστεράς» που συμμετέχει στις προεδρικές με υποψήφιο τον πρώην σοσιαλιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μονίμως στις ομιλίες του διαμαρτύρεται για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ένα πρώτο κάλεσμα συμπαράστασης είχε γίνει πριν μια εβδομάδα από την εφημερίδα Humanite, με σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες για να μην υποστούμε αύριο αυτά που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός».
Ιταλοί δήμαρχοι προσφέρουν τον μισθό τους

Μηνύματα αλληλεγγύης και από την Ιταλία, όπου δύο Ιταλοί δήμαρχοι, αποφάσισαν να προσφέρουν το μισθό τους για τη στήριξη του ελληνικού λαού. Πρόκειται για τους Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχο της κωμόπολης Κάβα Ντεϊ Τιρρένι και για τον Τζοβάννι Μοκσατιέλλο, του Μπαρονίσσι. «Η πράξη μου είναι μια παρότρυνση προς την Ευρώπη, που παραμένει αδιάφορη», λέει ο Μοσκατιέλλο. «Η Ελλάδα-προσθέτει-είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας και εκτός αυτού, κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι αν η χώρα αυτή χρεοκοπήσει, θα δημιουργηθούν αλυσιδωτές, ανεξέλεγκτες συνέπειες».
Στην δε Κάβα Ντεϊ Τιρρένι, όλο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καταβάλει την χρηματική του αποζημίωση για την χθεσινή του συνεδρίαση, υπέρ της Ελλάδας.
«Μια συμβολική πράξη που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ευγνωμοσύνη προς τους έλληνες», τονίζει ο δήμαρχος Γκάλντι.
Και στο Μιλάνο, στο μεταξύ, έλληνες και ιταλοί, διαδήλωσαν, σήμερα, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, με πανό και σύνθημα «Siamo tutti greci, la Grecia non è sola», «Είμαστε όλοι έλληνες, η Ελλάδα δεν είναι μόνη».
Αθανασία Συγκελάκη, Ρώμη/Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
Deutsche Welle

Σχόλια