Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι Έλληνες αιμορραγούν από τα μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν ..

«Η Ελλάδα θα παραμείνει χρεοκοπημένη»

Την άποψη ότι ελάχιστα αλλάζει στην κατάσταση της Ελλάδας το δεύτερο πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, εκφράζει ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Όττε.
Οι Έλληνες αιμορραγούν από τα μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν λέει ο Μαξ Όττε σε συνέντευξη του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).
H απόφαση του Eurogroup δύσκολα θα αλλάξει την ελληνική πραγματικότητα λέει γερμανός οικονομολόγος και εξηγεί:«Είναι ίσως ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση αλλά εξακολουθεί να κινείται στην παλαιά δομή. Εμείς οι βορειοευρωπαίοι της ΕΕ δίνουμε χρήματα, τα οποία εισπράττουν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει τους τόκους της, οι Έλληνες αιμορραγούν με μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν. Επί της αρχής δεν έχει αλλάξει κάτι».
«Τα μέτρα λιτότητας να πνίγουν την ανάπτυξη»
Είναι τελικά ένα βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα, όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε; «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη και το κούρεμα των 100 δισ., που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25 ή 30%, δεν επαρκεί», απαντά ο οικονομολόγος και προσθέτει: «Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60 ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση. Έχει βάση το επιχείρημα που θέλει τα μέτρα λιτότητας να πνίγουν την ανάπτυξη».
Ο Μαξ Όττε θεωρεί χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας και εξηγεί ότι «ακόμα και πριν ένα χρόνο ή ακόμα και πριν δύο χρόνια ήταν πολύ αργά. Δεν διασώσαμε την Ελλάδα –η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βυθίζεται στο χάος – αλλά εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τους τόκους της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουμε εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση που θα βοηθούσε πραγματικά τη χώρα»....Deutsche Welle
Mario Dobovisek / Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.