«Αποτυχημένοι σωτήρες»


Η αδιέξοδη στρατηγική επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, η αλλαγή κέντρου βάρους στην πολιτική του ΔΝΤ για την Ελλάδα και η προώθηση περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας κυριαρχούν στο σημερινό τύπο.
«Αποτυχημένοι σωτήρες» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για την αναποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Έτσι δεν μπορεί να σωθεί χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο. Όλοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα, ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο, καθώς εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν πάνω από όλα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μπλόκαρε άλλες αποφάσεις και προκάλεσε γενικευμένη δυσθυμία».
Ιδιαίτερη ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης για το ελληνικό αδιέξοδο;
Η εφημερίδα διακρίνει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Είτε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη επιστρέφοντας στη συνέχεια στη δραχμή, είτε να δρομολογηθεί ένα αποφασιστικό και ακριβό, όπως εκτιμά η εφημερίδα, σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Καταλήγοντας η SZ επισημαίνει: «Φυσικά υπάρχει και μία τρίτη δυνατότητα, η χειρότερη όλων: να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόστηκε ως τώρα».
http://www.dw.de/dw/article/0,,15715163,00.html

Σχόλια

  1. Κάνουν σύσκεψη και συζητούν οι ηγέτες; Το πρόβλημα είναι ότι ….συζητάμε κιόλας τις προτάσεις τους….τις …επιταγές και προσταγές τους μάλλον…
    Συζητάμε λοιπόν τα τροικανά κελεύσματα;
    Αλήθεια θα αφήσουμε αυτούς τους σκληρούς, τους ανάλγητους, τους ανιστόρητους, όπως δείχνουν, τεχνοκράτες να βάλουν φωτιά στην ελληνική κοινωνία και να την οδηγήσουν στην εξέγερση;
    Είναι δυνατόν να υπάρχει χρεοκοπημένος λαός και χώρα σε πορεία ανάπτυξης;
    Μα θα χρεοκοπήσουμε ψελλίζουν τα σκυλιά των αυλών που έχουν μάθει να γράφουν και να μιλάνε με τη λαλιά όσων τα ταΐζουν.
    Γιατί;
    Τώρα δεν είμαστε χρεοκοπημένοι;
    Μα θα είναι κόλαση μας λένε …ενώ τώρα θα περάσουμε απλά δύσκολα 10 χρόνια και μετά θα πάρουμε αν θέλουν τα αφεντικά μας ένα νέο PSI…
    Προχθές πέθανε στη Θράκη άνθρωπος γιατί βγήκε να κόψει ξύλα…
    Ρεύμα κόβεται γιατί δεν πληρώνουμε έκτακτη εισφορά για τους φόρους που ήδη έχουμε πληρώσει…
    Πληρώνουμε πάλι μετά το 1821 κεφαλικό φόρο….
    50,000 άστεγοι
    1,000,000 άνεργοι
    Συσσίτια.
    Συσσίτια και σε σχολεία που δεν έχουν βιβλία.
    Αλλά θα είναι κόλαση ψελλίζουν τα σαλόνια ενώ ο κόσμος συνθλίβεται στη παγωνιά των δρόμων.
    Αλλά πρέπει λοιπόν να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για τα μέτρα των Τροικανών.
    Και θέλουν να λέγονται πολιτικοί αρχηγοί;
    Πολιτικοί είναι. Αρχηγοί δεν είναι.
    Ας γίνουν εκλογές.
    Κανένας από τους 300 της Βουλής δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τίποτα.
    Ας βγουν να μιλήσουν (αν τολμούν) και όποιον με βάση τις προτάσεις του οι πολίτες ξανά στείλουν ας υπογράψει.
    Τώρα δεν είναι τίποτα άλλο από απλοί παραχαράκτες όποιοι τολμήσουν να υπογράψουν και να ψηφίσουν χωρίς λαϊκή ετυμηγορία.
    Οποια κι αν είναι η απάντηση στο δίλημμα το συμπέρασμα στο οποίο μας οδηγεί η τρόικα με μαθηματική ακρίβεια είναι πως οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

    Γιατί ξέρουν όλοι και τούτοι και οι έξω ότι τα “πακέτα τους” πρέπει να γίνουν αποδεκτά από το λαό και όχι από τα μελάνια των στηλών που κάποια κουστούμια κραδαίνουν.

    Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί ο λαός αυτός έχει μάθει και να υποφέρει και να προσφέρει και να μάχεται ακόμα και για χαμένους αγώνες.

    Όταν υπάρχει όμως ελπίδα και μέλλον όχι ένας περιοδικός τριμηνιαίος εκβιασμός.
    Γιατί και οι σκλάβοι επιβιώνουν.
    Και εμείς ποτέ δεν επιλέξαμε τη σκλαβιά.

    Τόσο τυφλοί είναι λοιπόν ή τόσο τους τύφλωσε η αλαζονεία των σκοπιμοτήτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.