Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται!! (ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Ταχ. Δ/νση : 10ης Ιουνίου 28,Τ.Κ. 32005
Τηλ. 2267022320 & 2267022633, FAX : 22670-22063
E-MAIL: info@daa.gov.gr

Δίστομο, 08/02/2011


Προς :
 1. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πελτσάνικο
 1. Υπουργό Εξωτερικών
κ. Σταύρο Δημά
 1. Υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης
κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
 1. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
 1. Βουλευτές Ν. Βοιωτίας
 2. Μ.Μ.Ε.
 3. Πρόεδρο Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων
Κ. Μιχάλη Γεράνη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 με θέμα την Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Μετά την απογοητευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) υπέρ της Γερμανίας-με την οποία τη δικαιώνει στο ζήτημα της ετεροδικίας, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας.
Η Γερμανία προσέφυγε στο ΔΔΧ κατά της Ιταλίας, αντιδρώντας σε σειρά αποφάσεων του Ιταλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο θεώρησε ότι για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ιταλία, η Γερμανία ευθύνεται να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση του προνομίου της κρατικής ετεροδικίας.

Με την απόφασή του το ΔΔΧ αποφάνθηκε ότι η Γερμανία δικαιούται μεν την ετεροδικία, δεν απαλλάσσεται όμως από τη διεθνή της ευθύνη για τις σφαγές. Δηλαδή διαπιστώνει, αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς, πως το γεγονός ότι ένα Κράτος απολαμβάνει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου Κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της ευθύνης του για συντελεσθέντα εγκλήματα. Θεωρούμε ότι το Δικαστήριο, με την απόφαση αυτή, εκφράζει την άποψη ότι οι πράξεις των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αντίθετες στο δίκαιο του πολέμου και παραβίασαν πανανθρώπινες αξίες, για τις οποίες, το ελάχιστο που οφείλει, εκτός των άλλων, είναι η υποχρέωσή του να παράσχει αποζημίωση.
Είναι γεγονός ότι υπήρξε μια «οπισθοχώρηση» των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Γερμανία χρησιμοποίησε στο έπακρο όλους τους δικονομικούς κανόνες που της παρείχε το Διεθνές Δίκαιο και έτσι κέρδισε. Δεν αρνήθηκε ότι ήταν οι πράξεις των ναζί απάνθρωπες, τουναντίον, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, είναι υπόθεση ΟΧΙ των ιδιωτών αλλά των κρατών! Αυτό είναι και η πεμπτουσία της υπόθεσης.
Οι ιδιώτες πλέον δεν έχουν και την παραμικρή πιθανότητα να απευθυνθούν σε δικαστήρια, είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία. Η Χάγη είναι τελεσίδικη και υπάρχει πλέον το δεδικασμένο. Απομένει λοιπόν μόνο η πολιτική βούληση!
Η απόφαση αυτή της Χάγης μας θέτει όλους ανεξαιρέτως προ των ευθυνών μας, όχι μόνο ως συμπολίτες των Διστομιτών, όχι μόνο ως πολίτες της χώρας μας αλλά και ως πολίτες του κόσμου.
 • Δεν μπορεί να επιβάλλεται το Δίκαιο του ισχυρού έστω κι αν έχει την βούλα θεσμικών οργάνων.
 • Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα εγκλήματα των ισχυρών να μένουν ατιμώρητα, μας το επιβάλει και ο θεσμικός μας ρόλος.
 • Η δική μας στεντόρεια φωνή και οι δυναμικές μας ενέργειες ενάντια στην προκρούστια λογική των εκάστοτε Δικαστών, Κυβερνώντων, ισχυρών, θα είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και πρέπει ο καθένας μας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
 • Η απόφαση της Χάγης αφήνει περιθώρια δράσης. Εμείς πρέπει να δράσουμε για να δράσει και η Πολιτεία αφού στην Χάγη μόνο διακρατικές υποθέσεις εκδικάζονται.
Μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι για την Ελλάδα η υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτή, θεωρούμε ότι έστω και τώρα η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Να δικαιώσει τους αγώνες των κατοίκων του Διστόμου και να αλλάξει τους λανθασμένους διαχρονικά πολιτικούς χειρισμούς της. Γιατί το θέμα είναι βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΟ!
Δηλώνουμε ότι για τον Δήμο μας ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΟΣ - ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ μαζί με όλες τις ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ και απαιτούμε να είναι δίπλα στο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ η Πολιτεία εμπράκτως.
Για εμάς πάντα θα υπάρχει η απαίτηση για ΔΙΚΑΙΩΣΗ των σφαγιασθέντων 218 αθώων Διστομιτών.
Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται!!!!!!!


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.