Κίνδυνος... black out για 500.000 οικογένειες!

  Περισσότεροι από 500.000 καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση για το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ως γνωστόν, οι καταναλωτές είχαν προθεσμία 80 ημερών από τον νόμο για να πληρώσουν το «χαράτσι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από τη διοίκηση της ΔΕΗ ή το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχουν χάσει την
προθεσμία μισό εκατομμύριο καταναλωτές, για τους οποίους η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να εκδώσει εντολές διακοπής της σύνδεσής τους.

Μπροστά σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που απειλείται να δημιουργηθεί, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση για επέκταση της προθεσμίας εξόφλησης από τις 80 στις 120 μέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στη χθεσινή της ανακοίνωση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, αυτή την πληροφορία. Τονίζουν ότι προς το παρόν η διαδικασία είσπραξης του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξελίσσεται καλύτερα και από τις αρχικές προσδοκίες και επισημαίνουν ότι τα έσοδα από αυτή την πηγή που βεβαιώνονται για το 2011 φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ και έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο κρατά «σκληρή γραμμή» προς τους καταναλωτές που δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε τελευταία τροπολογία προβλέφθηκε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου θα ενημερωθεί από τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τα στοιχεία των φορολογουμένων που δεν θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του τέλους μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του τέλους. Αυτοί οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή μεταξύ άλλων κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν έως τώρα πλήρη στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το τέλος, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εξαίρεση, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί, δηλαδή με υποβολή σχετικής αίτησης στον προϊστάμενο της εφορίας. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αν πράγματι ο αριθμός των καταναλωτών που δεν έχουν εξοφλήσει έγκαιρα το τέλος είναι πολύ μεγάλος, καθώς αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ δημιουργούν έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι συνολικά η επιχείρηση έχει 7,5 εκατομμύρια πελάτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), εκ των οποίων 6,3 εκατομμύρια είναι οι υπόχρεοι πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων. Ο αριθμός των 500.000 καταναλωτών, που δίνεται από τη ΓΕΝΟΠ, αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 8% των καταναλωτών που είχαν υποχρέωση πληρωμής του τέλους, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό.

«Ηταν λάθος μας»
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης, αναφερόμενος χθες (σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9) στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε σε εξήντα οικογένειες στις Σέρρες η διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσα στη βαρυχειμωνιά, αναγνώρισε ότι ήταν λάθος του αρμόδιου τοπικού διευθυντή της ΔΕΗ και θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα της επιχείρησης ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων εναντίον του. Οπως εξήγησε ο κ. Στεριώτης, η εντολή που έχει δοθεί κεντρικά είναι να μην κοπεί αυτή την περίοδο το ρεύμα σε καταναλωτές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά ο τοπικός διευθυντής δεν την εφάρμοσε.
ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Σχόλια

  1. afou o antropos ine akatanomasti ratsa pou theli na kivernisi olon ton kosmo giafto exi ki afti ti thesi ektos afto ine kai poli kakos anthropos apo omologies ergatos tis deh serron,akomi na mas pi ton mistho pou perni.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.