Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

AP: To Ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν είναι βιώσιμο και θα φέρει το χρέος στο 129% αντί του 120 %

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (AP) - Το τρέχον σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας από την οικονομική κατάρρευση,  αφήνει τη χώρα με χρέος πολύ πάνω από το μέγιστο επίπεδο, που τέθηκε από τους διεθνείς πιστωτές της, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης την Πέμπτη.
Όταν οι ηγέτες των 17 χωρών του ευρώ διστακτικά συμφώνησαν σε μεγαλύτερη βοήθεια της Ελλάδας τον Οκτώβριο, είπαν ότι το φορτίο του χρέους της χώρας θα έφθανε στο 120 % μέχρι το 2020. Το νέο επίπεδο αναμένεται πλέον

να είναι πιο κοντά στο 129 %, είπε ο διπλωμάτης.
Το γεγονός ότι ακόμη και η σημαντική νέα βοήθεια,
τόσο από την Ευρωζώνη όσο και των ιδιωτικών ομολογιούχων, δεν μπορεί να μειώσει το φορτίο χρέους στην Ελλάδα, είναι μία από τις κύριες αιτίες, για αμφιβολίες που έχουν προκύψει για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης 130 δισ. ευρώ (170 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Αθήνα .
Ο διπλωμάτης επικαλείται στοιχεία από την νέα έκθεση των επιθεωρητών του χρέους στην Ελλάδα - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έκθεση αναλύει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια καθώς και τον αντίκτυπο των νέων μέτρων λιτότητας που υποσχέθηκε η Αθήνα, το 100δισ. ευρώ PSI και το νέο πακέτο διάσωσης.
Ο διπλωμάτης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η έκθεση είναι εμπιστευτική. Δεν μπορούσαε να πει πόσα χρήματα θα χρειαστούν να κλείσει το χάσμα μεταξύ του 129 και του στόχου 120 %. Αυτή τη στιγμή το χρέος στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από 160 % και χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, θα ανέλθει περίπου στο 200 % το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι πολιτικοί - ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, έχουν αναφέρει τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, ως ένα από τα κύρια στοιχεία στην απόφασή τους για το αν θα στείλει περισσότερα χρήματα στην Αθήνα.
Αξιωματούχοι από τις χώρες της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συζητήσει για εβδομάδες το πως θα κλείσει το χάσμα με στόχο το 120 %.
Οι μεγαλύτερες ελπίδες πέφτουν στην ΕΚΤ, η οποία κατέχει περίπου 50 με 55 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα αυτά με έκπτωση - αναλυτές εκτιμούν η ΕΚΤ έδωσε περίπου 40 δισ. ευρώ και θα έχει μεγάλο κέρδος εάν αποπληρώθηκαν πλήρως.
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα θα είναι να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας από το Μάιο του 2010.
Ο διπλωμάτης είπε μια άλλη επιλογή είχε ήδη συζητηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κλήσης συνδιάσκεψης τους το βράδυ της Τετάρτης: είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα με 5,5-δις ευρώ για την καταβολή τόκων προς τους κατόχους ομολογιών. Αλλά είπε ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση για την πρόταση αυτή.
Εκτός από το χάσμα χρηματοδότησης αποκάλυψε ότι στη νέα έκθεση, πολιτικοί σε πολλές χώρες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις των ηγετών των κύριων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και περικοπές, ακόμη και μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο.

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε δύο ενδιαφέροντα άρθρα

    http://taairetika.blogspot.com/2012/02/blog-post_06.html

    http://taairetika.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.