Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Μαύρη πρεμιέρα χθες στα 480€ ...

Μισθό στα 480 ευρώ καθαρά, και μάλιστα άμεσα, από... χθες, περιμένει τους ανειδίκευτους εργάτες χωρίς προϋπηρεσία και αντίστοιχα όλους όσοι πληρώνονται με βάση τη μισθολογική κλίμακα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Μάλιστα, για τους νέους έως 25 ετών η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και στο εξής θα εισπράττουν μόλις 435 ευρώ. Το άρθρο 1 του νέου Μνημονίου ορίζει ξεκάθαρα ότι ισχύει άμεσα η μείωση κατά 22% των μισθών που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, όπως ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ ειδικά για τους νέους η μείωση φτάνει το 32%.
Το επίδομα ανεργίας, που βρίσκεται ενσωματωμένο με την ΕΓΣΣΕ,
πρόκειται να υποστεί επίσης δραματική μείωση. Στο εξής, οι χιλιάδες άνεργοι που στηρίζονται στα 460 ευρώ που έπαιρναν από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να συμβιβαστούν με μειωμένο επίδομα κατά 22%, δηλαδή με 360 ευρώ. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το επίδομα που δίνεται για τη μαθητεία των νέων ανέργων, αλλά και με το επίδομα ασθενείας.
Η άμεση εφαρμογή της νέας μισθολογικής κατάστασης αναμένεται να φέρει κάθετη πτώση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα χαθούν περισσότεροι από δύο μισθοί. Την ίδια στιγμή, ο περιορισμός της μετενέργειας στους τρεις, από έξι μήνες που ίσχυε έως σήμερα, θα επιφέρει επίσης «χτύπημα» στους μισθούς. Με την πάροδο ενός τριμήνου από τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης, αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, θα μπορούν οι επιχειρηματίες του κλάδου να μειώσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων τους στα όρια του βασικού μισθού της κλαδικής. Τα μόνα επιδόματα που διασώζονται είναι των βαρέων επαγγελμάτων, της ωρίμανσης, της εκπαίδευσης και των παιδιών. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα θα υποχωρήσουν μεσοσταθμικά κατά 30%. Υπάρχει βέβαια και το ακόμα χειρότερο σενάριο, να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση και έτσι αυτόματα να ρίξουν τον μισθό τους στα επίπεδα του κατώτατου της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή στα 480 ευρώ.
Την ίδια στιγμή πάντως οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα φαίνεται ότι κέρδισαν μια πρώτη μάχη. Υστερα από δύο ημέρες απεργίας, η διοίκηση της τράπεζας ανακάλεσε χθες την εγκύκλιο με την οποία περικόπτονταν όλες οι προσαυξήσεις που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη σύμβαση εργασίας. Μάλιστα, κάλεσε τον σύλλογο των εργαζομένων σήμερα κιόλας σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Βασίλης Αγγελόπουλος
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.