Νόλιγουντ: Η Αφρική πετάει το γάντι στο Χόλιγουντ

Η καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Αφρικής χτυπά στη Νιγηρία. Το Χόλιγουντ της Μαύρης Ηπείρου ονομάζεται Νόλιγουντ και στα στούντιό του γυρίζονται περισσότερες ταινίες από ό,τι στη Μέκκα του κινηματογράφου, στο Λος Αντζελες.
Παρ’ ότι παράγονται με εξαιρετικά μικρότερα κόστη από εκείνα των αμερικανικών υπερπαραγωγών, απευθύνονται όπως και εκείνες σε έναν τεράστιο αριθμό θεατών και φέρνουν μεγάλα κέρδη στα ταμεία.

Οι ρυθμοί δουλειάς στα στούντιο του Λάγος είναι εντατικοί και οι ηθοποιοί δεν ερμηνεύουν μόνο τους ρόλους τους. Δική τους αποστολή είναι να μακιγιαριστούν αλλά και να βοηθήσουν στην εναλλαγή των σκηνικών.
Στο Νόλιγουντ δεν υπάρχουν πολυτέλειες, υπάρχει μόνο δουλειά, σκληρή δουλειά. Περισσότερες από διακόσιες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές είναι ο μέσος όρος της μηνιαίας παραγωγής στην αφρικανική Μέκκα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το Νόλιγουντ χάνει σε αριθμό παραγωγών μόνο από το Μπόλιγουντ. Η βιομηχανία κινηματογράφου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της Νιγηρίας μετά το κράτος, αφού απασχολεί 300.000 άτομα και έχει ετήσιο τζίρο 250.000.000 ευρώ.
Το κόστος μίας ταινίας μεγάλου μήκους μόλις που ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Μετά την προβολή στο σινεμά κυκλοφορεί σε DVD -τουλάχιστον 50.000 αντίτυπα κάθε φιλμ, ενώ οι μεγάλες επιτυχίες μπορεί να φτάσουν και τις 500.000 αντίτυπα- οπότε τα κέρδη είναι πολλαπλάσια. Οι ηθοποιοί που είναι σταρ κερδίζουν 5.000 ευρώ, ενώ οι θαυμαστές τους στη Μαύρη Ηπειρο φτάνουν μέχρι και τα έξακόσια εκατομμύρια ανθρώπους.
Ερωτας, απιστία, σεξ, αλλά και διαφθορά, γυναικεία χειραφέτηση και AIDS είναι η κυρίαρχη θεματολογία των ταινιών του Νόλιγουντ. Εσχάτως ωστόσο έχουν ενσκήψει και οι ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου, που φαίνεται να είναι το επόμενο αγαπημένο θέμα σσεναριογράφων και θεατών.
Ο αφρικανικός κινηματογράφος έχει φεστιβάλ και βραβεία, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Παναφρικανικό. Στο Νόλιγουντ υπάρχουν φιλόδοξοι δημιουργοί που θα ήθελαν να βρεθούν σε Κάννες ή Βενετία. Ομως, ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοια όνειρα.
Τα μαύρα διαμάντιαΟι νεαρές στάρλετ του Νόλιγουντ απολαμβάνουν μεγάλης δημοτικότητας. Η Ιβόν Νέλσον, σταρ πολύ αγαπητή που πρωταγωνιστεί κυρίως σε ταινίες αισθηματικές και δραματικές, έχει 200.000 θαυμαστές στο Facebook, ενώ συναδέλφισσές της που συμμετέχουν σε ταινίες με σοβαρά θέματα αναζητούν τους θαυμαστές με το... δίκαννο.
Ο σκηνοθέτης Μαχμάτ Σαλέχ Χαρούν, ο οποίος γεννήθηκε στο Τσαντ, έχει κερδίσει βραβείο κριτικών στις Κάννες με την ταινία του «Darrat» και ήταν στην κριτική επιτροπή των Καννών το 2011. Στο Facebook έχει μόλις 119 θαυμαστές, ενώ οι συμπατριώτες του ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εργάζονται στο Νόλιγουντ έχουν χιλιάδες.
Παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές των ηθοποιών είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το Χόλιγουντ αλλά και το Μπόλιγουντ, αρκετοί ηθοποιοί έχουν δημιουργήσει μια μικρή περιουσία μέσω της συμμετοχής τους στις ταινίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ινι Εντο (Ini Obong Edo), η οποία στα είκοσι εννέα χρόνια της θεωρείται η πλουσιότερη ηθοποιός του Νόλιγουντ με περιουσία που ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες ευρώ, ποσό που θεωρείται υπέρογκο για τα δεδομένα της Νιγηρίας.
Η Εντο από το 2005 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από σαράντα ταινίες. Το Νόλιγουντ δεν θα μπορούσε να μην έχει και λαμπερές παρουσίες, όπως αυτή της Ζενεβιέβ Νατζί (Genevieve Nnaji).
Η 32χρονη ηθοποιός αποκαλείται από τους συμπατριώτες της «Τζούλια Ρόμπερτς της Νιγηρίας» και φυσικά ξεκίνησε από το μόντελινγκ πριν γίνει ηθοποιός. Ενας ρόλος στο Χόλιγουντ αποτελεί μακρινό όνειρο για τους περισσότερους ηθοποιούς, αν και οι Αμερικανοί ρίχνουν κρυφές ματιές προς τη βιομηχανία του κινηματογράφου της Αφρικής.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
espresso

Σχόλια