Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία φεστιβάλ για τον Όλυμπο

Η δημιουργία φεστιβάλ για τον Όλυμπο βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπη και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αθαν. Παιδή, με εκπροσώπους φορέων των δήμων Ελασσόνας και Τεμπών, χθες το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σκοπός ήταν η ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων και συλλόγων, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σύνολο δράσεων, υπό τη μορφή φεστιβάλ, που θα έχουν ως επίκεντρο και σημείο αναφοράς την περαιτέρω ουσιαστική ανάδειξη του Ολύμπου και τη μεγαλύτερη προβολή του, προς όφελος της Θεσσαλίας.
Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία που δίνει η Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αξιοποίηση του «βουνού των θεών», ο κ. Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά: «Για εμάς ο Όλυμπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Γι΄αυτό άλλωστε έχουμε στα χέρια μας και προωθούμε ένα σχέδιο απτό και υλοποιήσιμο για την ανάπτυξή του. Σκοπός μας δεν είναι να ονειροβατούμε και να λέμε μεγάλα λόγια. Δυστυχώς, βέβαια, μέχρι σήμερα ο Όλυμπος δεν έχει αναπτυχθεί από πλευράς Θεσσαλίας και Λάρισας ιδιαίτερα, όσο θα έπρεπε. Από δω και πέρα όμως μία είναι η λύση για να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα: συνέργεια – συνεργασία – αποτελεσματικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούμε το μίνι – πλανητάριο και το θεματικό πάρκο και επιδιώκουμε ένα ξεμπλοκάρουμε και άλλα σημαντικά έργα για τον Όλυμπο. Η πρόθεσή μας, σε κάθε περίπτωση, είναι να αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο όπως του αξίζει και του πρέπει. Και βεβαίως, τα οφέλη από μία τέτοια δράση θα διαχυθούν πρώτα στην περιοχή και μετά στους ανθρώπους της».
Η κ. Καραλαριώτου από την πλευρά της, τόνισε ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς των δήμων Ελασσόνας και Τεμπών, που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, για τη θεσμοθέτηση ενός φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει πολλαπλές δραστηριότητες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών στην περιοχή και θα την καταστούν πόλο έλξης».
Η αντιπεριφερειάρχης, δίνοντας το «στίγμα» για το ύφος που θα πρέπει να έχει το φεστιβάλ που θα δημιουργηθεί, επεσήμανε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός συνόλου ποιοτικών εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η διοργάνωση δράσεων υψηλού ποιοτικού επιπέδου – με είσοδο ελεύθερη για το κοινό - με συγκεκριμένη θεματολογία και στόχευση, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε ενεργά στην αξιοποίηση της «συμβολικής αξίας» του μυθικού βουνού του Ολύμπου και να εφαρμόσουμε συντονισμένες, στοχοθετημένες και αποτελεσματικές πολιτικές ανάπτυξης. Επιπλέον, μέλημά μας είναι να πραγματοποιήσουμε δράσεις, με μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, διότι μέχρι σήμερα η ισχυρή και παγκόσμια αναγνωρίσιμη συμβολική αξία του Ολύμπου δεν αξιοποιήθηκε ούτε συνδέθηκε με το παραγωγικό σύστημα των όμορων περιοχών».
Παράλληλα, η κ. Καραλαριώτου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναπτύξουν τις θέσεις, τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη δημιουργία του φεστιβάλ γενικότερα, αλλά και για τις επιμέρους παραμέτρους του, όπως ονομασία, χρόνος διεξαγωγής, διάρκεια, τόπος διεξαγωγής των δράσεων και θεματολογία. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν, από μορφωτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, εκπροσώπους χιονοδρομικών συλλόγων και άλλων φορέων , προκειμένου να περιληφθούν στις δράσεις του φεστιβάλ, ήταν μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικοί αγώνες, θεατρικά δρώμενα, παγκόσμιο συμπόσιο ιστορίας, κ.α.
Με το πέρας της συνάντησης συστάθηκε, έπειτα από προτροπή της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Ειδική Οργανωτική Επιτροπή που θα αναλάβει να συγκεντρώσει τις θέσεις των ενδιαφερόμενων φορέων και να υποβάλλει στην Περιφέρεια μία τελική συνολική πρόταση, που θα αποτελέσει ουσιαστικά τη βάση για το προφίλ των εκδηλώσεων.

Σχόλια