Ανθρώπινο λάθος προκάλεσε την τραγωδία

Ανθρώπινο λάθος και επιπολαιότητα η αιτία της ναυτικής τραγωδίας του κρουαζιερόπλοιου Concordia, όπως δείχνουν οι έρευνες. Oι επιβάτες άρχισαν να ζητούν αποζημιώσεις.
Η επιπολαιότητα ήταν η αιτία της τραγωδίας του κρουαζιερόπλοιου Concordia. Aυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν τόσο οι εισαγγελείς όσο και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: ο κυβερνήτης πλησίασε στα εκατόν πενήντα μέτρα από το νησί Τζίλιο για να αποτίσει ένα είδος φόρου τιμής και να χαιρετήσει τους κατοίκους.
Δεν υπολόγισε, όμως, ότι υπάρχουν ύφαλοι ή, μάλλον, προεξέχοντα βράχια από την θάλασσα.
Επί μια τουλάχιστον ώρα, ο καπετάνιος Φραντσέσκο Σκεττίνο δεν έστειλε έκκληση σε βοήθεια, νομίζοντας ότι θα μπορούσε να χειριστεί μόνος του την όλη κατάσταση. Τώρα βρίσκεται στην φυλακή, διότι οι εισαγγελείς φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την χώρα. Και η πλοιοκτήτρια εταιρία, CostaCrociere, κάνει λόγο, πλέον, για λάθος χειρισμούς του καπετάνιου.

Έξι οι νεκροί, επισήμως, εβδομήντα οι τραυματίες, δεκαέξι οι αγνοούμενοι. Οκτώ από τα δώδεκα πατώματα του πλοίου, έχουν καλυφθεί από το νερό. Οι προσπάθειες διάσωσης, δυσκολεύονται, πια, αλλά δεν έχουν διακοπεί εντελώς. Ο τελευταίος ζωντανός ναυαγός, ο Ιταλός ναυτικός Μανρίκο Τζαμπετρόνι, εντοπίσθηκε χθες το μεσημέρι.

Οι επιβάτες συνεχίζουν να μιλούν για χαώδη συντονισμό της εκκένωσης του πλοίου και μια Γαλλίδα τουρίστρια, κατέθεσε ήδη μήνυση, στην οποία ζητά χρηματική αποζημίωση για την ψυχική οδύνη. Εκείνο, δε, που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και την όλη περιοχή, είναι οι τόνοι καυσίμων, που έχει ακόμη το πλοίο.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle

Σχόλια