Ποιος ήταν τότε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ;;;
Τί έκανε για να σταματήσει αυτή την τάση ;;;
Για να ρίξουμε μία ματιά στο παρελθόν...
Απ' το κακό .... στο χειρότερο
Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση
με όλα τα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη του κόσμου (πρώτη η Πορτογαλία), ενώ κατά μέσο όρο η ζώνη του ευρώ παρουσιάζει πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί τόσο φέτος όσο και το 2003. Προβλέπει ότι θα φτάσει στο 16,5% του ΑΕΠ το 2002 και στο 16,7% το 2003 έναντι 16,3% το 2001.
Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους της επιδείνωσης των τελευταίων ετών ότι το 1999 βρισκόταν μόλις στο 13,5% του ΑΕΠ και κατά μέσο όρο τα έτη 1974-1990 κυμαινόταν περί το 9,9% του τότε ΑΕΠ.
Σε αξία, το έλλειμμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στα 23,1 δισ. ευρώ και στα 25,1 δισ. ευρώ το 2003 από 21,3 δισ. ευρώ το 2001 και 11 δισ. ευρώ το 1995.
Η βασική πληγή της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στους αριθμούς αυτούς, είναι ότι δεν πουλάμε αρκετά ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, ενώ και τα ξένα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα μειώνονται, γεγονός που επιδεινώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς σταμάτησε και η είσοδος των κεφαλαίων που τοποθετούνταν στο Χρηματιστήριο. Το χειρότερο είναι ότι θα σημειώνεται συνεχής επιδείνωση έως και το 2003 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας (δηλαδή στο άθροισμα 2 ισοζυγίων, αυτού των εμπορικών ροών αγαθών και υπηρεσιών και αυτού των ροών κεφαλαίων), σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.
Οπως εκτιμά το Ταμείο, φέτος, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα φτάσει στα 7,4 δισ. δολάρια (8,32 δισ. ευρώ) και στα 7,7 δισ. δολάρια (8,66 δισ. ευρώ) το 2003. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ μετά την Πορτογαλία (11,69 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (11,13 δισ. ευρώ το 2002), στην οποία ωστόσο παρατηρείται τεράστια βελτίωση τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, η διαχρονική επιδείνωση του ελλείμματος είναι σημαντική. Το 1994, το έλλειμμα έφτανε μόλις στο 0,1 δισ. δολάρια (0,11 δισ. ευρώ) και έκτοτε αυξήθηκε σημαντικά παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο το 1999, όταν αυξήθηκε στα 5,1 δισ. δολάρια (5,73 δισ. ευρώ) από 3,6 δισ. δολάρια (4,05 δισ. ευρώ) το 1998.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης πάντως που εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα γνωρίσει η Ελλάδα φέτος και το 2003 «σώζει» εν μέρει το ισοζύγιο. Μετρούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 6,1% το 2002.
Υ.Γ: Η Ν.Δ υπάρχει σαν αντιπολίτευση ;;;
Η θα συνεχίσει να ανέχεται τον καθένα να της ρίχνει ΟΛΑ τα βάρη ;;;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.