Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Οι δυσκολίες εξόδου από την ευρωζώνη

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι συζητήσεις περί αδυναμίας εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σχολιάζονται από μερίδα του σημερινού γερμανικού τύπου.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για συστράτευση όλων προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξετάζει τις
δυσκολίες μίας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, επισημαίνοντας ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ‘έφερνε πολλά προβλήματα».
"Επικίνδυνο παιχνίδι" η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Ο αρθρογράφος παραθέτει τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι σε αυτήν δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «επικίνδυνο παιχνίδι» η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ΕΕ (…) Για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα ακόμη κι αν χρεοκοπήσει».
Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής δηλώνοντας αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της διερωτάται ο αρθρογράφος; Και απαντά: «Πρώτη συνέπεια θα ήταν η άμεση αποκοπή της χώρας από την κεφαλαιαγορά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα μπορούσε δαπανήσει μόνο χρήματα που προέρχονται από δικά της έσοδα».Η έκθεση εκτιμά ότι «χρεοκοπία με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υποτιμούσε τόσο πολύ το ελληνικό εθνικό νόμισμα, ώστε οι θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ριζοσπαστικοποίηση της μεσαίας τάξης».
Η ανάλυση των κινδύνων στην έκθεση του γερμανικού ιδρύματος κρίνεται πειστική από τον αρθρογράφο της FAZ, ο οποίος εκτιμά παρόλα αυτά ότι οι προτάσεις λύσεων παραμένουν θολές. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι επενδύσεις κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης στην Ελλάδα είχαν έως τώρα πενιχρά αποτελέσματα αμφισβητώντας αν τέτοια προγράμματα είναι πολιτικά εφαρμόσιμα. Και κλείνει με την επισήμανση ότι ένα είναι σίγουρο: «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν».
 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15641931,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.