"Πειρατές" κάνουν ρεσάλτο στη Βουλή...

Οι «Πειρατές του Διαδικτύου» εισβάλλουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Στα πρότυπα της Σουηδίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου έχουν ιδρυθεί κατά καιρούς πειρατικά κόμματα, οι Ελληνες κουρσάροι φιλοδοξούν να κατέβουν στις επόμενες ευρωεκλογές και -γιατί όχι;- αργότερα να κάνουν ρεσάλτο και στη Βουλή.
Η είδηση πριν από μερικές μέρες ότι σχηματίστηκε ελληνικό Κόμμα Πειρατών και μάλιστα βρίσκεται ένα βήμα πριν
από την επίσημη αναγνώρισή του -θα αποτελέσει επισήμως κόμμα πριν από το τέλος Ιανουαρίου- έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και της μπλογκόσφαιρας.
Χιλιάδες άνθρωποι, παρακινημένοι από περιέργεια αλλά και από τη μεγάλη τους απογοήτευση από τα υπάρχοντα κόμματα, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα των Πειρατών Ελλάδας. Οπως διαπίστωσαν διαβάζοντας τις πρώτες αράδες από το καταστατικό του κόμματος, οι Ελληνες Πειρατές δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς ή όσα μάθαμε στο σχολείο και από τις ταινίες! Αν και το έμβλημά του είναι η πειρατική σημαία, το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών προωθεί την άμεση δημοκρατία, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του λόγου και του Τύπου!

«Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος επιδιώκει να καταστεί το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας. Θέλουμε πιο συμμετοχική και άμεση δημοκρατία, διαφανή δημόσια διοίκηση και σαφώς διαχωρισμένες εξουσίες. Επιπλέον, επιδίωξή μας είναι να έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, να μην κάνουν “κουμάντο” τα ιδιωτικά μονοπώλια σε θέματα copyright ή πατέντας, και να παρέχεται απόλυτη νομική προστασία σε όσους δημοσιοποιούν παρανομίες», λέει στην «Espresso» ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος Ανέστης Σαμουρκασίδης.

Οπως σημειώνει, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος δημιουργήθηκε στα πρότυπα του σουηδικού και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πειρατικών κ
κομμάτων που έχουν εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, δεκαπέντε βουλευτές και 194 δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, κάνει μία επισήμανση: «Το όλο ζήτημα που είχε τεθεί στο εξωτερικό με το δωρεάν κατέβασμα αρχείων είναι μια παρεξήγηση. Το ζήτημα δεν είναι ότι θέλουμε να κάνουμε free downloading αρχείων και προγραμμάτων, χωρίς να πληρώνουμε. Αυτό το χρησιμοποιούν όσοι επιτίθενται στο πειρατικό κόμμα. “Α, είστε τζαμπατζήδες” λένε. Το ζήτημα είναι ότι δεν ανεχόμαστε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να ελέγξει τα e-mail ή τα blog post καθενός ξεχωριστά. Είναι σαν να λέει το κράτος: θα ανοίξουμε κάθε γράμμα, θα κοιτάμε αν μέσα έχει βόμβα και θα το κλείνουμε. Εσύ μπορείς να μου εγγυηθείς ότι δεν θα το διαβάσουν;» αναρωτιέται ο 42χρονος «Πειρατής».

«Ποικιλία» πολιτικών φρονημάτων
Οι προσπάθειες για την ίδρυση του ελληνικού Κόμματος Πειρατών ξεκίνησαν το 2009 μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας, όμως για δύο χρόνια οι «διεργασίες» για την ίδρυσή του είχαν παγώσει, και επανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2011, με αφορμή το συνέδριο του Οφενμπαχ στη Γερμανία. «Σπινθήρας για την ίδρυση του κόμματος ήταν το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν τρία ιδρυτικά μέλη μας. Ολοι οι Γερμανοί μάς υποδέχθηκαν εγκάρδια. Δεν έβλεπαν μόνο έναν Ελληνα μπροστά τους, αλλά κι έναν άνθρωπο που θέλει να αναμορφώσει την παρούσα κατάσταση» τονίζει ο κ. Σαμουρκασίδης.

Ο πυρήνας, τέλος, των μελών του Κόμματος Πειρατών Ελλάδος αποτελείται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απευθύνονται και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες: «Κυρίως αποτελείται από άτομα ηλικίας από 22 έως 42 ετών: φοιτητές, υπαλλήλους σε εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες με πραγματική “ποικιλία” πολιτικών φρονημάτων. Ομως,  
σε βάθος χρόνου ελπίζουμε ότι κι άλλοι θα αντιληφθούν κάτι θετικό σε αυτό που πρεσβεύουμε και θα το ενστερνιστούν. Ηδη μέσα σε δύο μέρες είχαμε 17.000 διαφορετικούς ανθρώπους στο site, 600 νέους followers στο Twitter και 400 νέα εγγεγραμμένα μέλη στο φόρουμ. Με το που διάβασαν το καταστατικό αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι είπαν “εδώ είμαστε”! Κόσμος έγραφε επανειλημμένα στα σχόλια “σκόπευα να ρίξω λευκό, να ρίξω άκυρο ή να μην πάω καθόλου, αλλά τώρα θα πάω να ψηφίσω”. Το βασικότερο όμως και αυτό που έχουν καταφέρει τα πειρατικά κόμμα στην Ευρώπη είναι ότι έχουν σηκώσει τον κόσμο από τον καναπέ του», καταλήγει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ελληνικού Κόμματος Πειρατών, σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει πρόεδρο, αλλά μια εφταμελή διοικούσα επιτροπή: «Δεν έχουμε “φίρμες” μεταξύ μας, είμαστε ιδιαίτερα απλοί άνθρωποι. Αν περάσουν από μπροστά σου πενήντα άνθρωποι και διαλέξεις με κλειστά τα μάτια, εμείς είμαστε αυτοί οι πενήντα»!
Πάντως, τα μέλη του κόμματος δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα κατέβουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, φιλοδοξούν ωστόσο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Σχόλια