ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ;

ΜΗΠΩΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ;
Μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών, γύρω από το θέμα του «Βιολογικού Καθαρισμού», τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τον καθένα μας. Μια προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών του Μαραθώνα, αφού κανένας “αρμόδιος” μέχρι σήμερα δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει κάτι ανάλογο, σπεύδουν όμως με κάθε ευκαιρία να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι “όλοι είναι υπέρ του βιολογικού!”
Τι είναι ο λεγόμενος «Βιολογικός Καθαρισμός»;

Είναι μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, στην οποία οδηγούνται τα οικιακά λύματα μέσω των αγωγών του Αποχετευτικού Δικτύου. Η επεξεργασία βασίζεται σε μηχανικές, φυσικές, βιολογικές και χημικές μεθόδους.
Ποιές συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξή του;
Ο «βιολογικός καθαρισμός» επιβάλλεται σε οικισμούς των οποίων τα αποχετευτικά δίκτυα καταλήγουν σε γλυκά ύδατα, σε εκβολές ποταμών και σε περιπτώσεις που καταλήγουν στη θάλασσα σε τέτοια σημεία που δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι η κατασκευή και η λειτουργία μιας μονάδας «βιολογικού καθαρισμού» προϋποθέτει την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης.
Όσον αφορά τον Δήμο Μαραθώνα πώς έχει η κατάσταση;
Αυτή τη στιγμή τα σπίτια στην Ν. Μάκρη έχουν απορροφητικούς βόθρους, οι οποίοι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν. Εξάλλου τα λιγοστά υπόγεια νερά των πηγαδιών και των γεωτρήσεων, ούτως ή άλλως, δεν χρησιμοποιούνται ως πόσιμα.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται κατά τους θερινούς μήνες. Αν το πρόβλημα δημιουργείται από τα οικιακά λύματα σίγουρα έχει να κάνει με τα λύματα μόνο των παραλιακών σπιτιών και επιχειρήσεων και όχι του υπόλοιπου της πόλης.
Μήπως το βασικό πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τα λύματα των τουριστικών σκαφών και λιγότερο από τα αστικά λύματα;
Είναι εφικτή η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε όλο τον Δήμο Μαραθώνα;
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη, αν όχι σε μερικά σημεία ακατόρθωτη, είναι η κατασκευή του δικτύου, ιδίως στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές Βαρνάβα Γραμματικό, Μαραθώνα κλπ
Οι μελετητές του «βιολογικού καθαρισμού», άλλωστε, ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η υπάρχουσα παλιά μελέτη του αποχετευτικού δικτύου, δεν είναι εφαρμόσιμη, ειδικά στην περιοχή γύρω από την παραλία, όπου στο μισό μέτρο υπάρχει θαλασσινό νερό.
Ποιό θα είναι το λειτουργικό κόστος το οποίο θα επιβαρύνει τους κατοίκους στην περίπτωση που κάποια στιγμή λειτουργήσουν το δίκτυο και ο “βιολογικός;”
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Προκαταρκτικής Μελέτης, η εγκατάσταση σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει κυρίως την περιοχή της Νέας Μάκρης μέσω αποχετευτικών δικτύων, ενώ οι λοιποί οικισμοί του Δήμου θα εξυπηρετούνται μέσω μεταφοράς των βοθρολυμάτων με βυτιοφόρα στην εγκατάσταση.
Ποια είναι η δυνατότητα επεξεργασίας της μονάδας λυμάτων σε (άτομα) κατά την τουριστική περίοδο και πόση (άτομα) τον υπόλοιπο χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσουν οι μελετητές και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό, μπορούμε να υπολογίσουμε τη μηνιαία επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους που θα ανέρχεται περίπου κατ’ άτομο.
Το κόστος λειτουργίας, όπως είναι εύκολα κατανοητό, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, σταθερό.
Όμως: Σύμφωνα με την απογραφή του 2001
Ο Συνολικός πληθυσμός της πόλης της Ν. Μάκρης μαζί με τον Βουτσά η Νέα Μάκρη [ 13.986 ] ο Νέος Βουτζάς [ 823 ] έχει (πραγματικό) πληθυσμό 14.809 κατοίκους.
Από τους υπόλοιπους οικισμούς θα χρειάζεται να γίνει μεταφορά βοθρολυμάτων με βυτιοφόρα μόνο όταν κάποιος βόθρος γεμίσει.
H συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια