Η εφημερίδα της Κυβέρνησης


 

Δεν υπάρχει καν ίχνος διακριτικότητας.
Βάζει στο πρώτο θέμα της σελίδας το πολυνομοσχέδιο που ΘΑ κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς ποιος το έδωσε, αφού πλέον είναι και με τη «βούλα», εφημερίδα της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Μάλιστα, παρουσιάζει και το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνονται! (Για να δείτε το προσχέδιο πατήστε εδώ)
Διαβάστε τα βασικά σημεία του πολυνομοσχεδίου όπως τα παρουσιάζει το ΒΗΜΑ, ως άλλος ..εκπρόσωπος τύπου:


Ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις, εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες αλλά και νέο ποινολόγιο για τελωνειακές παραβάσεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο.


Το «Βήμα» παρουσιάζει τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου όπως ακριβώς έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα τεθούν προς συζήτηση - έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα σε αυτά τα άρθρα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος «Καπελέρη» με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά.

Όμως, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Ι. Καπελέρη, η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.

Το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάζει «Το Βήμα» περιλαμβάνει προτεινόμενες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.

Ιδιώτες φοροεισπράκτορες

Ανοίγει ο δρόμος για εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες κυνηγούς φόρων με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ιδιώτες σύμβουλοι είσπραξης φόρων θα κυνηγούν χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφορίες και τελωνεία αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Νέα αντικειμενικά κριτήρια μικρομεσαίους

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

Σχόλια