Aβραμόπουλος:θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αφήσουμε αλώβητο το εθνικό αμυντικό μας σύστημα από τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ 116 ΠΜ
ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ
Κύριε Αρχηγέ ΓΕΑ,
Κύριοι διοικητές,
Αγαπητά στελέχη της Πτέρυγας,
Πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, για το γεγονός ότι μας φιλοξενήσατε και μας υποδεχθήκατε τόσο εγκάρδια.
Και να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι το σύντομο πέρασμά μας από αυτή την τόσο σημαντική, για την εθνική μας στρατηγική αεροπορική βάση, μας αφήνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Και θα ήθελα, κύριε Αρχηγέ, μέσω υμών να εκφράσω δημόσια τον έπαινο και την ευαρέσκεια της πολιτείας.

Ερχόμενος εδώ μοιράστηκα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κάποιες σκέψεις που είμαι βέβαιος ότι ανταποκρίνονται και σε αυτό που και εσείς περιμένετε από την ελληνική πολιτεία και τους εκπροσώπους της.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, το γνωρίζω. Βιώνουμε το δικό μας ιδιότυπο πόλεμο ως γενεά, αλλά πρέπει πάνω από όλα να κρατήσουμε και την κοινωνική μας συνοχή, αλλά και τις σταθερές του εθνικού μας συστήματος, όπου προεξάρχουσα θέση έχει η όλη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία στο πέρασμα των δεκαετιών έχει δώσει λαμπρά δείγματα εθνικής προσφοράς αλλά και θυσίας.
Ξεκίνησα σημειώνοντας αυτό, που είμαι βέβαιος ότι όλες και όλοι γνωρίζετε, δηλαδή ότι διερχόμαστε δύσκολες στιγμές. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση, και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, δεν πρόκειται να διολισθήσουμε σε έκπτωση των βασικών αρχών και αξιών που συνοδεύουν την πορεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι μια σταθερά που αυτή τη στιγμή εγγυάται στην πατρίδα μας ασφάλεια, σιγουριά, ακεραιότητα. Γνωρίζετε ότι αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο του ελληνικού λαού. Ενός λαού που για πολλές δεκαετίες τώρα με μεγάλες θυσίες έχει χτίσει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα, κομμάτι του οποίου είναι η Πολεμική μας Αεροπορία. Και βέβαια η δική σας Πτέρυγα, η οποία φιλοξενεί τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη.
Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πίσω από τους αριθμούς, από τις μηχανές υπάρχει η κινητήριος δύναμη για να κρατιέται αυτό το έθνος όρθιο, που είναι το φρόνημα και η ψυχή του ελληνικού λαού, αλλά και εκείνων εκ των λειτουργών που έχουν ταχθεί να είναι στην πρώτη γραμμή κάθε εθνικής προσπάθειας.
Να είστε υπερήφανες και υπερήφανοι που υπηρετείτε αυτό το τόσο σημαντικό, για την αμυντική μας πολιτική, όπλο. Να κρατήσετε ψηλά το φρόνημά σας, την ψυχή σας. Και να μην αφήσετε όλη αυτή η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, να σας επηρεάσει.
Δεν είναι παρότρυνση αυτό. Είναι κάτι το οποίο διαπίστωσα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιοδείας μου στην περιοχή και με τους συναδέλφους σας την Ανδραβίδα και εδώ στον Άραξο.
Πάλι θα σας πω δημόσια αυτό που μοιράστηκα στις κατ’ ιδίαν κουβέντες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιοδείας. Οι διοικητές σας, οι αξιωματικοί σας, εσείς οι ίδιοι όλων των βαθμίδων και όλων των υπηρεσιών – και αναφέρομαι βέβαια και στο στρατιωτικό και στο πολιτικό προσωπικό – το δείχνετε και το εκπέμπετε μέσα από τη ματιά και το λόγο σας.
Η δική μου αποστολή εδώ, είναι να σας μεταφέρω ένα μήνυμα αναγνώρισης, σεβασμού αλλά και τον δημόσιο έπαινο της πολιτείας για τη μεγάλη σας προσφορά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι τον τελευταίο καιρό – και θέλω να το μεταφέρετε και στους συναδέλφους σας – δίνουμε μία μεγάλη μάχη.
Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος και θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ως πολιτικός εκπρόσωπος της πολιτείας και πολιτικός υπεύθυνός της. Είναι μία δύσκολη στιγμή, αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μίας μεταβατικής Κυβέρνησης, δεν παύει όμως να είναι ένας ισχυρός κρίκος στη συνταγματική συνέχεια της ελληνικής πολιτείας.
Τα λέω όλα αυτά γιατί έχουμε όλοι υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αποστολή μας και διαπνεόμαστε, όπως και εσείς, από υψηλό αίσθημα δημοσίου καθήκοντος.
Τούτες τις ώρες, και ενώ η ελληνική κοινωνία υποφέρει, οι οικογένειες όλων μας, και οι δικές σας, υφίστανται την πίεση της οικονομικής κρίσης, η οποία παίρνει με τον καιρό επικίνδυνα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και βάζουμε σαν στόχο να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας ενότητα και την κοινωνική συνοχή, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια.
Το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών περνάει και μέσα από τη δική σας αποστολή. Το λέω γιατί αυτές τις ώρες και εσείς, ως πολίτες αυτής της χώρας, με την πίεση που εκ των πραγμάτων επιβαρύνει τα οικονομικά, τα δικά σας, των οικογενειών σας, πολλές φορές μπορεί να έχετε οδηγηθεί και σε σκέψεις που να ρίχνουν τους δείκτες ανταπόκρισης στην απόλυτη βαθύτερη δική σας εθνική αποστολή. Μην το επιτρέψετε αυτό.
Είμαι βέβαιος ότι όλες σας και όλοι σας όταν περνάγατε το κατώφλι των σχολών, των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων είχατε επενδύσει ιδεολογικά στην αποστολή σας. Όπως και τότε στο ξεκίνημα έτσι και τώρα, κρατηθείτε μακριά από ο,τιδήποτε μπορεί να την επηρεάσει.
Οι δύσκολοι καιροί θα περάσουν. Λέω και επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία ότι οι προηγούμενες γενιές πέρασαν χειρότερα από εμάς. Αλλά και εμείς σήμερα βιώνουμε το δικό μας ιδιότυπο πόλεμο. Πρέπει να κρατηθούμε ενωμένοι ως κοινωνία, να σφυρηλατήσουμε ισχυρές σχέσεις εθνικής αλληλεγγύης και ενότητας, να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα, εκείνα που χωρίζουν και που έχουν φέρει πολλές φορές την πατρίδα μας και το λαό μας μπροστά σε μεγάλες περιπέτειες.
Για να γίνουν όλα αυτά και εμείς πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μέρισμα ευθύνης. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές λειτουργίας του εθνικού αμυντικού μας συστήματος, όπου ξεχωριστή θέση έχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η ηγεσία τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και ο Αρχηγός σας, που παρίστανται σήμερα σε αυτή την δική μου επίσκεψη εδώ, καθημερινά δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη στο πλευρό μου. Να τους στηρίζετε και ηθικά. Να ξέρετε ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατηθούμε όλοι όρθιοι.
Γιατί όλα αυτά που σήμερα είδαμε εδώ και εσείς τα βιώνετε καθημερινά, διότι είστε η ψυχή αυτών των συστημάτων, θέλουν ηθική στήριξη, αναγνώριση, σεβασμό. Μέσα από εκεί περνάει αυτό που είπα στο ξεκίνημα της σύντομης ομιλίας μου, η ενίσχυση του φρονήματός σας.
Φεύγω σήμερα από εδώ με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Σας εκφράζω για μία ακόμα φορά την αναγνώριση και το δημόσιο έπαινο της πολιτείας.
Σας διαβεβαιώνω, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αφήσουμε αλώβητο το εθνικό αμυντικό μας σύστημα από τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της γενικευόμενης οικονομικής κρίσης.
Και βεβαίως δεν θα αργήσει η μέρα που η πατρίδα μας θα ξανάβρει και πάλι τον προορισμό της, το βηματισμό της, τον προσανατολισμό της.
Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται να κρατήσουμε όρθιες, ισχυρές, ανεπηρέαστες τις σταθερές μας. Και η κατ’ εξοχήν σταθερά του εθνικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή, είστε όλοι εσείς. Είναι το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αυτό το κομμάτι του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας στο οποίο έχουν επενδύσει ελπίδες και προσδοκίες οι Έλληνες πολίτες.
Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ που σήμερα ήσαστε εδώ. Σας ενθαρρύνω και σας παροτρύνω να συνεχίζετε το ίδιο κοιτώντας ψηλά και μπροστά, με ένα και μόνο οδηγό, την άδολη αγάπη για αυτό τον τόπο, που μας τον κληροδότησαν οι προηγούμενοι ακέραιο και υπερήφανο και έτσι πρέπει να το δώσουμε και εμείς στις επόμενες.
Σας ευχαριστώ και θέλω να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε, πέραν των διαβεβαιώσεων προς εσάς και στους συναδέλφους σας, τα συγχαρητήρια και την έκφραση ευγνωμοσύνης για αυτό που προσφέρετε αλλά και ένα θερμό εγκάρδιο χαιρετισμό στις οικογένειές σας που σας στηρίζουν αυτές τις στιγμές. Σας παρακαλώ να τους πείτε ότι η ελληνική πολιτεία και γνωρίζει και νιώθει και το χρέος της κάνει. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έχουμε αφήσει τα δύσκολα και τα δυσάρεστα πίσω και θα έχει ανοίξει και πάλι ο ορίζοντας και η προοπτική της ελπίδας, της προσδοκίας και της ανάτασης για τον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά και εύχομαι κάθε καλό και σε εσάς προσωπικά και στην Πτέρυγα και στη διοίκησή σας.
Σας ευχαριστώ για την εξαίρετη φιλοξενία και για την απόδειξη και τη διαβεβαίωση ότι έχετε πλήρη επίγνωση του χρέους σας και είστε πάντα έτοιμοι να κάνετε το καθήκον σας εάν και εφ' όσον αυτό χρειαστεί.

Σχόλια

  1. Ως διπλωμάτης είπε ότι, ή θα πάρετε αύξηση ή θα πάρετε Rxί/ια αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ η ΡΕΜΑΛΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.