Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Artfools στην Λάρισα

Συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Artfools
Θα προβληθούν 60 ταινίες από όλο τον κόσμο
Κ. Αγοραστός: «Οι αριθμοί μιλούν για το φεστιβάλ»
Ρένα Καραλαριώτου: «Εκδηλώσεις που δίνουν μία δημιουργική διέξοδο έκφρασης»
Επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί η Λάρισα, που συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες πλήθος δημιουργών από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, με αφορμή την πραγματοποίηση του 4oυ Nεανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας/ Αrtfools Video Festival 2012,
οι εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιανουαρίου.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και τη στήριξη του ΤΕΙ Λάρισας.
Οι εκδηλώσεις εκτείνονται συνολικά σε διάστημα μιας εβδομάδας, κατά το οποίο γίνονται προβολές ταινιών, σεμινάρια, εκθέσεις και συναντήσεις, ενώ το διαγωνιστικό μέρος, που είναι και το βασικό κομμάτι και ουσιαστικά η κορυφαία εκδήλωση του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή 27,28,29 Ιανουαρίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει: Ελληνικό Διαγωνιστικό – Διεθνές Διαγωνιστικό και Μαθητικές ταινίες.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, του αντιπρόεδρου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παντελή Υψηλάντη, της Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσας Βουλγαράκη, της προέδρου και της αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Άντας Σαρτζή και Εύης Μπεκύρη, καθώς και των μελών της Επιτροπής, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Φεστιβάλ, που αποτελεί πόλο έλξης νέων δημιουργών από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.
Το Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας διοργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Λάρισα, από την Αrtfools. Κατά τις τρεις ημέρες του διαγωνιστικού τμήματος, θα γίνει μια πραγματική ζύμωση ιδεών πάνω στα νέα ρεύματα και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, που μέσω του κινηματογράφου, θα εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους..
Αναφερόμενος στη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ, ο κ. Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως Αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε κάθε τι που είναι νεανικό. Εμπιστευόμαστε τους νέους που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής και φορείς φρέσκων ιδεών. Η εβδομάδα που θα διαρκέσουν συνολικά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Artfools είναι μία εβδομάδα νεανικού σινεμά, μία εβδομάδα νεανικής δημιουργικότητας, μία εβδομάδα νεανικής ελπίδας κι αισιοδοξίας. Η Λάρισα μπορεί, η Θεσσαλία μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε διαύλους υγιούς συνεργασίας κι επικοινωνίας με τους νέους. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να παλεύουμε και δεν πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες. Η φιλοσοφία της Περιφέρειας είναι η θετική ανατροπή: Αν ενώσουμε τις μικρές δυνάμεις, τις μικρές προσπάθειες όλων μας, τότε μπορούμε να έχουμε μία συνολική δύναμη που θα κάνει και τη διαφορά, θα φέρει την ανατροπή».
Η κ. Καραλαριώτου με τη σειρά της επεσήμανε συγκεκριμένα: «Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στηρίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το 4ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ARTFOOLS. Δίνουμε βαρύτητα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προβάλλουν τη σκέψη των νέων ανθρώπων και τους δίνουν μία δημιουργική διέξοδο έκφρασης. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα φεστιβάλ που έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό, ένα εναλλακτικό, νεανικό φεστιβάλ, που δίνει έμφαση στην ποιότητα και προσπαθεί να μεταφέρει μέσω των ταινιών του τον «σφυγμό» των σύγχρονων νέων ανθρώπων, αλλά και αυτών που είναι «ανήσυχα» πνεύματα και ψάχνουν διαρκώς δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις τους. Παράλληλα, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των συμμετοχών, ελληνικών και διεθνών, αλλά και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών από όλη την Ελλάδα που θα καταλύσουν στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τουριστική προβολή της πόλης μας. Η ανάπτυξη του πολιτισμού και η καλλιέργεια κουλτούρας στην περιοχή μας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικές μας προτεραιότητες. Στηρίζουμε μία τέτοια πολιτιστική κίνηση που προάγει τη δημιουργικότητα ανάμεσα στους νέους και τους δίνει μία ουσιαστική διέξοδο σκέψης και έκφρασης. Σκοπός μας είναι το φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Λάρισα και να προσελκύει χρόνο με το χρόνο ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και επισκεπτών. Επιπρόσθετα, στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους, που ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να εκφραστούν».
Η κ. Άντα Σαρτζή αναφέρθηκε στην έμπνευση και στους στόχους τους φεστιβάλ, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι η Λάρισα να γίνει το κέντρο ζύμωσης ιδεών, προβληματισμών, ονείρων, ώστε να δοθεί βήμα έκφρασης στους νέους και να ακουστεί η φωνή τους. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε ισχυρά στηρίγματα στην πόλη μας και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλαριώτου, το ΤΕΙ Λάρισας που βρίσκεται δίπλα μας από τον πρώτο χρόνο που ξεκινήσαμε, το Γαλλικό Ινστιτούτο που είναι μόνιμος συνεργάτης μας, τους εθελοντές μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ».
Η κ. Εύη Μπεκύρη τόνισε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό που συμμετέχουν στο φεστιβάλ νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες που έχουν να προσφέρουν καινούρια πράγματα».
Ο κ. Παντελής Υψηλάντης επεσήμανε ότι: «Ρόλος του ΤΕΙ, ως ακαδημαϊκού ιδρύματος, δεν είναι μόνο η παροχή γνώσεων αλλά και η υποστήριξη δράσεων που συνδράμουν στην καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτιστικής κουλτούρας της περιοχής».
Η κ. Χρύσα Βουλγαράκη τόνισε ότι: «Το Αφιέρωμα στο Γαλλόφωνο Κινηματογράφο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με την προτεραιότητα που έχει θέσει το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ως προς την προώθηση των πολιτιστικών βιομηχανιών».



Από τις προβολές του φεστιβάλ ξεχωρίζουν:

  • Η Νεανική Οθόνη σε συνεργασία με το Μικρό θέατρο που διαθέτει το χώρο του θεάτρου για τις προβολές.
Είναι ταινίες μικρού μήκους για μαθητές και όλη η διοργάνωση γίνεται με τη Συνεργασία του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

  • Ο Γαλλικός Κινηματογράφος με γαλλικές ταινίες που προβάλλονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

  • Ο Ελληνικός Κινηματογράφος, στο πλαίσιο του οποίου φέτος θα προβληθεί η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένα», πάλι στο Γαλλικό Ινστιτούτο.




Οι αριθμοί μιλούν για το Φεστιβάλ….

Στην προκριματική επιτροπή έφθασαν 73 ταινίες από τις οποίες προκρίθηκαν και προβάλλονται 60 ταινίες.

Θα προβληθούν συνολικά: 32 Ελληνικές ταινίες απ΄ όλη την Ελλάδα και τρεις συμμετοχές από τη Λάρισα. Από την υπόλοιπη Ελλάδα ταινίες υπάρχουν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πελοπόννησο, νησιά και φυσικά Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Στο Διεθνές θα προβληθούν 15 ταινίες απ΄όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά από Αίγυπτο, Σερβία, Ισπανία, Πολωνία, Γαλλία, Τουρκία, Αγγλία κ.α.

Το μαθητικό τμήμα είναι η ελπίδα του Φεστιβάλ και για φέτος συμμετέχουν 12 σχολεία από όλη την Ελλάδα με εκπληκτικές ταινίες, με οικολογικές ευαισθησίες.

Πολλοί δημιουργοί ταινιών, θα ταξιδέψουν στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν τις προβολές. ¨Ηδη μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις σε ξενοδοχεία της πόλης 30 δημιουργοί ταινιών, και τρία σχολεία: το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας (ομάδα 20 μαθητών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ), Σχολεία από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αλεξανδρούπολη.


Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Εν άστει υπο…..μένοντες», στα πλαίσια του οποίου θα εκτεθούν 30 φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα, στο Χατζηγιάννειο, τις ημέρες των προβολών.



Ηλικιακό πλαφόν για το Φεστιβάλ δεν υπάρχει, όμως είναι φανερό ότι πρόθεση των διοργανωτών είναι να δοθεί βήμα κυρίως στους νέους ανθρώπους, να προβάλουν τη δουλειά τους.

Για το Φεστιβάλ εργάζεται εδώ και 4 μήνες ομάδα από 20 εθελοντές και φυσικά η οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από 9 μέλη και οι κριτικές επιτροπές συνολικά 10 άτομα.

Βασική επιδίωξη είναι η διαδραστικότητα του φεστιβάλ και η ενεργή συμμετοχή της νεολαίας της Λάρισας σε αυτό το Φεστιβάλ που της ανήκει.

Βραβεία

Στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία:

  • Α,Β,Γ, καλύτερης ταινίας για το Διεθνές.

  • Α,Β.Γ. καλύτερης ταινίας για το Ελληνικό

  • Α,Β.Γ. καλύτερης ταινίας για τις μαθητικές.

  • Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Λαρισαίου δημιουργού.

  • Βραβείο ιδιαίτερου κοινωνικού μηνύματος από την ΄Ενωση Χημικών


  • Ειδικές διακρίσεις κατά την κρίση της επιτροπής.


Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι: ΄Αντα Σαρτζή, Χρύσα Βουλγαράκη, Εύη Μπεκίρη, Αργύρης Γιουρούκης, Ντίνα Σδράλλη, Μαρία Μπακαβού, Βασίλης Τόλιος, Βασίλης Σακκάς και Νίκος Χριστοφής.



Σχόλια