Θέλουν έως και 15% «τσεκούρι» στις αποδοχές

Εκ νέου συνάντηση με την τρόικα θα έχει την Τρίτη η ηγεσία του υπουργειου Εργασίας προκειμένου να πεισει τους επικεφαλής της ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.
Οι δανειστές ζητούν οι περικοπες των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επισημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο
τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειωθηκε κατά 12%.
Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.
Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ ειναι μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι εισφορές και ο φορος μιθωτών υπηρεσιών, ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ!
Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρω και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας (566), της Ισπανίας (748) και των πρώην ανατολικών χωρών προς όφελος της ανταγωνιστηκότητάς.
Aπό την πλευρά των πολιτικών αρχηγών, οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης τάχθηκαν κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Kαρατζαφέρης δήλωσε πως τα μέτρα που μας ζητά η τρόικα θα έπρεπε να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την απαίτηση της τρόικας να υπάρξουν υπογραφές από τους τρεις αρχηγούς.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσκόμισε πίνακα που αποδεικνύουν ότι τυχόν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα επιφέρει βαθύτερη ύφεση κατά τρεισήμισι μονάδες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι υπέρ τηςπροστασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση για δημοσιονομική εποπτεία της Ελλάδας.

Σχόλια