ΥΓ μόνο οι κυριότερες κατηγορίες εμφανίζονται στον πινάκα.. κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.
Αν τα αποτελέσματα αυτά μου τα έδειχναν σ’ ένα διοικητικό συμβούλιο όλη οι διοίκηση θα πήγαινε στο σπίτι της χωρίς αποζημίωση. Όλα που έχουν γίνει, που έχουν γραφτεί και όλα όσα έχουν πει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την οικονομία της Ελλάδος σ’ ένα πινάκα αριθμών. Γιατί οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα
ΕΣΟΔΑ -Τα καθαρά έσοδα του κράτους θα είναι ακριβώς τα ιδία το 2012 όσα ήταν το 2008!!!!!.. Όλη αυτή η φλυαρία, το μελάνι που έχει χυθεί, ο πόνος, οι θυσίες και το Ελληνικό κράτος δεν αύξησε τα έσοδα του. Που είναι τα έσοδα από τους καινούργιους φόρους; Έγιναν καπνός διότι η οικονομική δραστηριότητα ( ΑΕΠ ) έπεσε – από 246 δις στα 216δις το 2012 (αν πιάσουμε τον στόχο). Αγοράζουμε λιγότερα (ΦΠΑ), τρώμε λιτά, πάει η οικοδομή, κτλ. Με την αύξηση των φόρων λύγισαν την οικονομία. Και το αποτέλεσμα; Τα ίδια έσοδα. Τι κέρδισαν: Μηδέν.
ΔΑΠΑΝΕΣ Στην ιδία περίοδο οι δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν κατά 17%. Ας δούμε το γιατί.
Αποδοχές και συντάξεις του δημόσιου τομέα. Το κονδύλι αυτό είναι αυξημένο μόνο 8% μέσα σε μια τετραετία η 2% το χρόνο. Σαν ποσοστό των εσόδων είναι 37%. Στις άλλες οικονομίες το ποσοστό αυτό είναι μεταξύ 30-40%. Τίποτα το συνταρακτικό. Ναι είναι το δημόσιο αναποτελεσματικό, είναι λίγο ακριβό αλλά δεν είναι το πρόβλημα.
Ταμεία. Οι επιχορηγήσεις στα ταμεία ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΓΑ κτλ αυξήθηκαν την περίοδο αυτή 111% γιατί τα ταμεία είναι άδεια. Οι εισφορές που έχουν είναι λιγότερες λόγο της πεσμένης οικονομικής δραστηριότητας, αποθεματικά δεν υπάρχουν( τα διέλυσαν/τα έφαγαν/ τα φάγαμε μαζί;) και έτσι τα ταμεία δεν έχουν τα χρήματα για τις συντάξεις και την περίθαλψη. Έτσι το κράτος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να καλύψει το Έλλειμμα των ΤΑΜΕΙΩΝ. Όταν λένε ότι δεν θα υπάρχουν συντάξεις, αν δεν πάρουμε δάνεια, είναι γιατί αυτοί τα διέλυσαν.
Τόκοι Εδώ υπάρχει μια θεαματική αύξηση 60% σε τέσσερα χρόνια. Είναι φυσικό επακόλουθο γιατί αν δεν αύξησης τα έσοδα και αυξήσεις τις δαπάνες τότε πρέπει να δανειστείς. Περισσότερα γι ‘αυτό μετά.
Δέστε πως όλα έρχονται να δέσουν στους δυο αριθμούς για τους οποίους όλοι μιλούν.
Το ποσοστό του ελλείμματος είναι το έλλειμμα πάνω από το ΑΕΠ. Εδώ έχουμε το σχιζοφρενικό φαινόμενο ότι και το έλλειμμα αυξήθηκε και το ΑΕΠ ελαττώθηκε με το αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ελλείμματος (Και γ&***%νος και δαρμένος- συγγνώμη για τα αγγλικά αλλά όσο κοιτάζω τους αριθμούς τόσο περισσότερο νευριάζω). Κυνηγάμε την ούρα μας.
Το ποσοστό του πρωτογενούς ελλείμματος είναι το έλλειμμα (δίχως τόκους) πάνω από το ΑΕΠ. Τι μας λέει λοιπόν αυτό. Ότι χωρίς τόκους θα έχουμε μηδέν πρωτογενές έλλειμμα πάνω από το ΑΕΠ το 2012. Το ίδιο και το 2008!!!!.
Ας το δούμε το πρόβλημα από ψηλά.
Οι καινούργιοι φόροι έφεραν μηδέν αποτέλεσμα και οι χορηγήσεις στα ταμεία αυξήθηκαν κατακόρυφα όπως και οι τόκοι. Αυτό σε μια πρόταση είναι όλο το πρόβλημα. Και εδώ παίζεται όλο το παιχνίδι..
Τι κάνουμε για το έλλειμμα των ταμείων ώστε να μην ελαττώσουμε συντάξεις και περίθαλψη και να ελαφρύνουμε τους προϋπολογισμούς στο μέλλον; Ένα μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας δίνεται στα ταμεία και έτσι αυξάνουμε τα αποθεματικά. Οι αξιοποίηση αυτής της προίκας από σωστούς ανθρώπους αρχίζει να μειώνει το βάρος των ταμείων στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε δυο, πέντε, χρόνια θα φύγει αυτό το κονδύλι από τον προϋπολογισμό. Και να παραμείνουμε στην άθλια οικονομική κατάσταση που έχουμε σήμερα θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Με μια κίνηση. Τα επιτόκια θα πέσουν, θα διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος με τους δανειστές και θα αφήσουμε πίσω τους αθλίους να τρώνε τα λεφτά που κλέψανε και όλοι οι άλλοι θα κοιτάξουμε μπροστά.
Και φτάνουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης.
Την ιδία κρατική περιουσία όμως ζητούν οι καινούργιοι πιστωτές μας (ΕΕ, ΔΝΤ, ομολογιούχοι μετά το κούρεμα) για εγγυήσεις ξέροντας ότι στον φαύλο κύκλο που πέσαμε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους αποπληρώσουμε. Έτσι η κρατική περιουσία θα είναι στα χέρια τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και για να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν εγγυήσεις – και να τις πάρουν αν δεν πληρώσουμε- ζητούν οι συμβάσεις να είναι με το αγγλικό δίκαιο. Έτσι και υπογράψουμε τώρα συμβάσεις με αγγλικό δίκαιο το παιχνίδι τέλειωσε για πολλά χρόνια. Η θα έρθει επανάσταση (το έργο στην Αργεντινή το είδα ασπρόμαυρο. Η καινούργια έκδοση σε 3D. Πάντως το ίδιο έργο είναι)
Δεν ξέρω τι στο διάολο κάνει η αντιπολίτευση και δεν προτείνουν μια απλή λύση. ΠΧ . Όλος ο πλούτος του κράτους ( μετοχές σε εταιρείες, γη, ορυκτός πλούτος κτλ) να δοθεί σ’ ένα καινούργιο φορέα που αυτός θα αναλάβει την επιχορήγηση των ταμείων στο βάθος χρόνου και ΟΧΙ την αποπληρωμή δάνειων η την στηρίξει του κρατικού προϋπολογισμού. Ας παρουσιάσουμε μια διέξοδο στο αδιέξοδο Αξιόλογα, τίμια άτομα να αναλάβουν την διαχείριση και σε πολύ σύντομο διάστημα το κονδύλι δεν θα υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό. Ξαφνικά πλεόνασμα (και με τους τόκους μέσα). Και κάτι άλλο. Δεν θα μπορεί κάνεις δανειοδότης να ακουμπήσει αυτόν τον πλούτο γιατί θα είναι σ’ άλλο νομικό πρόσωπο. Το μόνο πόσο που θα χρωστάμε με εγγυήσεις από όλο το χρέος θα είναι το πρώτο δάνειο 110 δις από την τρόικα κάτι που υπόγραψαν οι ηλίθιοι. Όλοι οι άλλοι ομολογιούχοι δεν έχουν καμιά εγγύηση. Αν όμως γίνει το κούρεμα και δοθεί δεύτερο δάνειο τότε όλο το χρέος της χώρας θα έχει εγγυήσεις και η κρατική περιουσία χάθηκε.
Έτσι η χαριστική βολή θα έλθει την στιγμή που κάποιος υπογράψει τώρα την σύμβαση δάνειου με αγγλικό δίκαιο.. Αν όμως γίνει, μετά από μια κίνηση ματ όπως περιγράψαμε , υπάρχουν ελπίδες για το μέλλον των παιδιών μας.
Και αυτό θα δείξει “Who is with us or who is against us….”
Αυτά για σήμερα….
EΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΠΟΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ
ΠΑΜΕ,ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
ΦΟΡΟΙ,ΑΝΕΡΓΙΑ,ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
ΠΙΟ ΘΑΥΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
ΔΙΩΧΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 300 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΩΡΑ.
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΡΨΕΙ.