Η Βουλγαρία φαίνεται ότι ανήκει στους κερδισμένους της ελληνικής κρίσης. Επιχειρήσεις, επενδύσεις και θέσεις εργασίας μεταφέρονται από την Ελλάδα στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Οι Βούλγαροι νιώθουν ωστόσο αδικημένοι.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεών Ντιάνκοφ είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στη χώρα του εν μέσω κρίσης, παρατηρώντας, ότι:
«πολλά χρήματα επενδύονται στη Βουλγαρία από την Ελλάδα, κάτι που δε συνέβαινε παλαιότερα. Επωφελούμαστε από την αστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι άνθρωποι θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και αναζητούν πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα. Το βουλγαρικό είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα σταθερότερα της Ευρώπης».
Επενδυτικές διευκολύνσεις
Σημαντικοί παράγοντες διαμόρφωσης της παρούσας κατάστασης είναι η χαμηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων και τα συγκριτικά λίγα γραφειοκρατικά εμπόδια στη Βουλγαρία. Στις περιοχές της χώρας που συνορεύουν με την Ελλάδα παρατηρείται επιχειρηματική άνθηση. Ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγουν, προσελκύοντας Έλληνες πελάτες και ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασίας για πολλούς Βούλγαρους που μετοικούν εκεί.
Η Βουλγαρία ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενη απώλεια της χειμερινής τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα και για τη μείωση των εξαγωγών προς την τελευταία, που της αποφέρουν συνολικά έσοδα ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ.
Τα συν και τα πλην της Ευρώπης
Πολλοί Βούλγαροι βλέπουν με επιφύλαξη την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Η βαθιά ύφεση που χτύπησε τη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 διήρκεσε μέχρι το 2004. Τότε ξεκίνησε μία ανοδική περίοδος για τη βουλγαρική οικονομία, ενώ η ένταξή της στην ΕΕ προ τετραετίας της έδωσε νέα ώθηση.
Η ένταξη της Βουλγαρίας χαιρετίστηκε από πολλούς Βούλγαρους, οι οποίοι είδαν μία θεαματική βελτίωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών βαρών. Άλλοι αντιθέτως παρατήρησαν ότι η είσοδος της χώρας τους στην ΕΕ έφερε άνοδο τιμών και επιδείνωσε το βιοτικό επίπεδο, καθώς οι μισθοί έμειναν στα παλιά επίπεδα.
Η Βουλγαρία παραμένει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Το μέσο εισόδημα κυμαίνεται επίσημα μεταξύ 200 και 300 ευρώ, γεγονός που αναγκάζει πολλούς να αναζητούν 2η ή και 3η δουλειά.
«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου»
Ο νεοεκλεγείς στα τέλη Οκτωβρίου Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνελίεφ υπογραμμίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο υποσχέθηκε την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς που ενδημούν στη χώρα. Ωστόσο το κοινοβούλιο καταψήφισε σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της βουλγαρικής μαφίας.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ένα προσωπικό παράδειγμα για να σκιαγραφήσει τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Βουλγαρίας: «Για μένα η Ευρώπη δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι το σπίτι μου. Από την πρώτη μέρα που εργάζομαι, εργάζομαι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι και εργάζομαι παντού ως Ευρωπαίος».
Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.