Στα μέσα Ιανουαρίου οι προτάσεις για τις επικουρικές

Αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν οι αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα με το πότε θα αποφασισθούν. Το θέμα τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του σχετικού σχεδίου νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσίασε δέσμη προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω διαβούλευση, αν απαιτηθεί, με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Υπήρξε πάντως κατ' αρχήν συμφωνία για την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Το έλλειμμα των επικουρικών Ταμείων, μόνο για φέτος, αναμένεται να ανέλθει στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις αναλογικές μελέτες, το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ, το οποίο καλύπτει και το μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, από τα 319 εκ. σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δις ως το 2020.
Οι περικοπές θα κινηθούν από 14% έως 16% μεσοσταθμικά και στις επικουρικές ορισμένων ταμείων ως το 25%, ωστόσο καμία επικουρική σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη του 20% ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ θα φθάνει και το 45% για εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Από τις περικοπές πρόκειται να εξαιρεθούν 9 ταμεία και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης, είτε γιατί δεν εμφανίζουν ελλείμματα, είτε γιατί οι αναπροσαρμογές θα εξετασθούν μετά την ένταξή τους στο νέο ενιαίο φορέα. Πρόκειται για τα επικουρικά ταμεία των ΕΛΤΑ, του ΝΑΤ, το Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Η ενοποίηση πάντως των 5 μεγάλων ταμείων που είχε προαναγγελθεί για τις αρχές του χρόνου μετατίθεται για την 1η Ιουλίου. Η ένταξη στο νέο φορέα ο οποίος θα περιλαμβάνει 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, θα είναι προαιρετική για τις διοικήσεις των ταμείων. Τα ταμεία όμως που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν δε θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα πρέπει να μετατραπούν σε επαγγελματικά, ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Για τους νέους ασφαλισμένους θα καθιερωθούν διαφορετικές προϋποθέσεις υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, ενώ για τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά, θα διαμορφωθεί νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης με την καθιέρωση ατομικού λογαριασμού.

Σχόλια