Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Στα μέσα Ιανουαρίου οι προτάσεις για τις επικουρικές

Αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν οι αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα με το πότε θα αποφασισθούν. Το θέμα τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του σχετικού σχεδίου νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσίασε δέσμη προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω διαβούλευση, αν απαιτηθεί, με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Υπήρξε πάντως κατ' αρχήν συμφωνία για την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Το έλλειμμα των επικουρικών Ταμείων, μόνο για φέτος, αναμένεται να ανέλθει στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις αναλογικές μελέτες, το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ, το οποίο καλύπτει και το μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, από τα 319 εκ. σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δις ως το 2020.
Οι περικοπές θα κινηθούν από 14% έως 16% μεσοσταθμικά και στις επικουρικές ορισμένων ταμείων ως το 25%, ωστόσο καμία επικουρική σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη του 20% ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ θα φθάνει και το 45% για εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Από τις περικοπές πρόκειται να εξαιρεθούν 9 ταμεία και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης, είτε γιατί δεν εμφανίζουν ελλείμματα, είτε γιατί οι αναπροσαρμογές θα εξετασθούν μετά την ένταξή τους στο νέο ενιαίο φορέα. Πρόκειται για τα επικουρικά ταμεία των ΕΛΤΑ, του ΝΑΤ, το Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Η ενοποίηση πάντως των 5 μεγάλων ταμείων που είχε προαναγγελθεί για τις αρχές του χρόνου μετατίθεται για την 1η Ιουλίου. Η ένταξη στο νέο φορέα ο οποίος θα περιλαμβάνει 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, θα είναι προαιρετική για τις διοικήσεις των ταμείων. Τα ταμεία όμως που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν δε θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα πρέπει να μετατραπούν σε επαγγελματικά, ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Για τους νέους ασφαλισμένους θα καθιερωθούν διαφορετικές προϋποθέσεις υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, ενώ για τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά, θα διαμορφωθεί νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης με την καθιέρωση ατομικού λογαριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.