Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Νέα στοιχεία για τα περί τουρκικών εμπρησμών στην Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ. Ο αρθρογράφος της Τζαν Ντουντάρ, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα Μπιργκούν περί εμπρησμού δασών στην Ελλάδα το 1995.
Με νέα στοιχεία ο γνωστός δημοσιογράφος έρευνας Τζαν Ντουντάρ σε σημερινό του άρθρο αποκαλύπτει ότι
σε εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ που είχε διατάξει ο Μεσούτ Γιλμάζ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την Τανσού Τσιλλέρ, το 1996, υπήρχε σαφής αναφορά για επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών στοιχείων σε εμπρησμούς και βομβιστικές ενέργειες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε βομβιστική ενέργεια σε στρατόπεδο στη Λαμία και σε εμπρησμούς στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονταν σε 12 σελίδες της έκθεσης που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί επειδή είχαν χαρακτηριστεί κρατικά μυστικά. Ο δημοσιογράφος σε προσωπική του έρευνα στο αρχείο του Ετσεβίτ είχε βρει την γραπτή απάντηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οι όποιες δικαιολογούν την απόφαση να χαρακτηριστούν τα στοιχεία αυτά απόρρητα λέγοντας ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προκαλέσουν αντίποινα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης στο άρθρο του ότι την περίοδο των μέσων του 90 η Άγκυρα ήταν θυμωμένη με την Αθήνα για την υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα σε στελέχη του PKK και έτσι στάλθηκαν στην Ελλάδα δυο ομάδες πρακτόρων οι οποίες επιδόθηκαν σε δολιοφθορές.
Όμως εμπρησμοί άρχισαν να συμβαίνουν και στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και. κάποια στιγμή κατά τον Ντουντάρ οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και ζήτησαν ανακωχή και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Ο Δημοσιογράφος επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς σε ζωντανή εκπομπή του CNN Türk νωρίτερα σήμερα όπου ήταν καλεσμένος.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.