Αντιγηραντική δράση της διατροφής

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…
Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν.
Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά.

Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας.
Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής:
1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου.
2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο.
3. Κουνουπίδι και μανιτάρια, τα οποία είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο επιδρά θετικά στην ελαστίνη του δέρματος.
4. Πορτοκάλια, φράουλες, σαγκουίνι και γκρέιπφρουτ, τα οποία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βιταμίνης του ασκορβικού οξέος, απομακρύνουν ταχέως τα υψηλά φορτισμένα ιονισμένου στοιχείου μόρια οξυγόνου.
5. Ξηροί καρποί, αμύγδαλα – φουντούκια – καρύδια, τα οποία είναι σημαντικού βαθμού πηγή σε βιταμίνη Ε και Ω-6, τα οποία έχουν δύο δράσεις. Πρώτον, προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού, μη επιτρέποντας την οξείδωση των ελεύθερων ριζών και δεύτερον προστατεύουν το κολλαγόνο του δέρματος και κατ’επέκτασιν την υγιή λάμψη του.
6. Πράσινο τσάι και κόκκινο κρασί, το οποία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, αιματώνουν ορθώς τον οργανισμό διατηρώντας την ευρωστία του και την προστασία από την εμφάνιση του »κουρασμένου δέρματος».
7. Γιαούρτι, λόγω της παρουσίας της ριβοφλαβίνης, θα δράσει θετικά στον οργανισμό μας, ενεργοποιόντας το σημαντικό ένζυμο την γλουταθειόνη υπεροξειδάσης, το οποίο θα δράσει αντιοξειδωτικώς και θα προστατεύσει επίσης την υγεία του συκωτιού.
Να σημειωθεί ότι για να δράσει με πλήρη επιτυχία το ένζυμο της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, θα ήταν ωφέλιμο να συνοδευότανε με τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο.
Παράδειγμα, 1 τμχ γιαουρτιού 2% λιιπαρών με 6 ξηρούς καρπούς. ή με 3 κουτ. σούπας δημητριακά εμπλουτισμένα σε σελήνιο.
Νικόλαος Κριαράς Διαιτολόγος-ΔιατροφολόγοςΕπιστημονικός Συνεργάτης του www.iator.gr

Σχόλια

  1. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν.
    Σιγουρα...Αλλα ειναι θετικα φορτισμενες (+) καθ΄οτιτους λειπει ηλεκτρονιο. Οταν ομως υπαρχουν επιπλεον ηλεκτρονια (-,-) ??? τι γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.