Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα βιβλία της Άννας.. Θρησκευτικά Β' Γυμνασίου χωρίς Ιησού και Παναγία

Απουσία παίρνει από το μάθημα των Θρησκευτικών στο νέο βιβλίο που θα διδάσκεται από την επόμενη χρονιά στη β' γυμνασίου η Θεοτόκος Μαρία. Προφανώς οι συγγραφείς του εγχειριδίου Γιώργος Τσανανάς και Απόστολος Μπάρλος δεν έκριναν απαραίτητο να αναφέρουν πουθενά την Παναγία ή μάλλον δεν τους ταίριαζε να την αναφέρουν, αφού άλλαξαν άρδην το περιεχόμενο του βιβλίου. Με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, απάλειψαν τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης,
η οποία καταλαμβάνει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι του υπάρχοντος εγχειριδίου, και άφησαν μερικές μόνο αναφορές, μετατρέποντας το βιβλίο των Θρησκευτικών σε μια φιλολογική ανάλυση των ομοιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Ιωάννης Τάτσης, θεολόγος, που διδάσκει σε λύκειο της Θεσπρωτίας, ο οποίος παρέλαβε τα νέα προγράμματα σπουδών που -εκτός απροόπτου- θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά στα σχολεία. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι στο νέο διδακτικό εγχειρίδιο η Καινή Διαθήκη, όχι μόνο δεν αποτελεί τον κεντρικό άξονα του μαθήματος, αλλά εξετάζεται επιδερμικά, ως ένα βιβλίο που δίνει κάποιες πληροφορίες για τον Χριστό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κοράνι μιλάει για τον Αλλάχ. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο κ. Τάτσης εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως εξηγεί, «επιχειρούν να πείσουν τους μαθητές ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες, με διαφορετικές εκδοχές» σχολιάζοντας ακόμη ότι το μάθημα «χάνει τη χριστιανική του μορφή και γίνεται θρησκειολογικό».

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα, οι συγγραφείς του βιβλίου, αφού αποφάσισαν ότι είναι περιττό για τους μαθητές του γυμνασίου να διδαχθούν για την Παναγία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου (γεγονότα στα οποία γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο τωρινό βιβλίο), περιέλαβαν ενότητες όπως «Ο Ιησούς Χριστός στο κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ». Αφιερώνονται δε περισσότερες από 10 ώρες διδασκαλίας στο κεφάλαιο «Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες», όπου τα παιδιά καλούνται να μελετήσουν ως βασικό θέμα τους «Χριστιανούς που διώκουν χριστιανούς».
Εύη Πανταζοπούλου
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

3 σχόλια:

 1. Τα Παιδιά τις Ομογένειας τα σακατέψανε στις Πανελλήνιες Εξέτασης του 2012 με βαθμολογίες δήθεν 0,1 πράγμα τελείως αδιανόητο. Μπράβο Κυρια Διαμαντοπουλου που έδωσε την Εντολή για Εξόντωση στα Παιδιά και μπράβο στην ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ και Μπετυ Τσοκα (Υπουργείο Παιδείας) για την εκτέλεση....... σαν δεν ντρέπονται.
  αλλα που θα πάει η Εκλογές έρχονται ....

  Χαιρετισμούς από Γερμανία από έναν πρώην ΠΑΣΟΚΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να δούμε και την αντικειμενική αλήθεια

  1/ Το βιβλίο
  http://www.pi-schools.gr/books/gymnasio/thrisk_b/bm/bm_1-49.pdf

  2/ Το αναλυτικό πρόγραμμα (δημοτικού - γυμνασίου)
  http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/document/file.php/DSGYM-B118/%CE%94%CE%95%CE%A0%CE%A0%CE%A3-%CE%91%CE%A0%CE%A3/8deppsaps_Thriskeftikon.pdf

  Και που είναι το κακό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τις άλλες θρησκείες ?

  Μήπως μεσα από την διαδικασία της σύγκρισης δεν θα θα κατανοήσουν καλύτερα οτι ο Χριστιανισμός υπερτερεί ?

  Τέλος, για όσους θεωρούν οτι η διδασκαλία του μαθήματος θα πρέπει να γίνεται δογματικά, έχω να τους συστήσω το κατηχητικό της γειτονιάς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΤΙ Η ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΥΠΟΠΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΙΜΩΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΟΥΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.