«Αν δεν αλλάξουμε, θα φάμε ξύλο!»

Οι απίστευτοι διάλογοι στο ΠΑΣΟΚ από τη 12ωρη συνεδρίαση για την απόλυση του Γιώργου Παπανδρέου..
Αγνωστους διαλόγους με καυστικό περιεχόμενο και πικρόχολα αλληλοκαρφώματα περιλαμβάνουν τα πρακτικά της μαραθώνιας συνεδρίασης του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση και την εχθρότητα που επικρατούν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών εν όψει της έναρξης των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας. Η πλειονότητα των στελεχών προσήλθε στη συνεδρίαση με λυμένο το ζωνάρι για καβγά και φυσικά κατακερματισμένη σε ομάδες, που η μια προσπαθούσε να σαμποτάρει την άλλη, είτε με ειρωνικά επιχειρήματα είτε με επιθετικά σχόλια.

Στα φραστικά μπρα ντε φερ πρωταγωνίστησαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και ύφος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να εμπλακεί στις επιμέρους αντιπαραθέσεις «για να μην τον πάρουν τα σκάγια». «Τη δουλειά την έκανε για λογαριασμό του η παράγκα» εξηγούσε στη «δημοκρατία» μέλος του Π.Σ. του κόμματος, «φωτογραφίζοντας» τους Φίλιππο Πετσάλνικο, Χάρη Καστανίδη, Χρήστο Παπουτσή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΡΕΓΓΙΝΑΣ
Το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί παριστάνουν τους αθώους του αίματος για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας δεν έμεινε αναπάντητο από τους πιστούς παπανδρεϊκούς. «Ολοι ξέρουμε τι ειπώθηκε. Ας μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το γεγονός ότι τα πρακτικά των υπουργικών συμβουλίων βγαίνουν στη δημοσιότητα κάθε 25 χρόνια» ήταν η παρατήρηση του Φίλιππου Πετσάλνικου με κύριο αποδέκτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τους ισχυρισμούς του έδωσε επιχειρήματα στη Νέα Δημοκρατία για να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ. Τον Φ. Πετσάλνικο διόρθωσε όμως ο Χρήστος Παπουτσής λέγοντας για το επίμαχο ζήτημα των πρακτικών: «Υπάρχουν και αυτά της Ρεγγίνας από τα άτυπα υπουργικά συμβούλια».
«ΕΙΔΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;»
Οταν η Τόνια Αντωνίου προσπάθησε να στηλιτεύσει την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν ήταν μονόδρομος, τη διέκοψε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο; Καμία χώρα δεν γλίτωσε» είπε η κ. Αντωνίου και ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν είναι έτσι. Στην Τουρκία μια χαρά τα κατάφεραν». «Μα τι λέμε τώρα; Στην Τουρκία άλλαξε το πολιτικό σκηνικό της χώρας την επόμενη ημέρα».
Ο καβγάς συνεχίστηκε και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόλμησε να υποστηρίξει ότι «όταν ανέλαβα κανένας δεν μου είπε να πάρω μέτρα». Στο σημείο αυτό δέχτηκε ομοβροντία επιθέσεων, με πρώτο και καλύτερο τον Πάρη Κουκουλόπουλο, ο οποίος εξανέστη: «Μην τρελαθούμε. Η Βάσω Παπανδρέου δεν σου φώναζε από την πρώτη μέρα; Εμείς δεν στο λέγαμε από το πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο;»
ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ;
Οπως πάντα, εκείνος που προσπάθησε να συνετίσει τους πάντες εν ονόματι της ενότητας ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κινήθηκε στη λογική τού «αγαπάτε αλλήλους». Μάλιστα κάποια στιγμή στράφηκε προς την Αννα Διαμαντοπούλου και τη ρώτησε: «Αννούλα, αγαπάς τη μανούλα σου;» «Την αγαπάω, πρόεδρε» του απάντησε η Αννα Διαμαντοπούλου. «Μπράβο, έτσι πρέπει να κάνουν τα καλά κορίτσια» υπογράμμισε με σιβυλλικό τόνο, ενώ σε άλλο σημείο θυμήθηκε τους τσαμπουκάδες του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου: «Γιώργο, θυμάσαι για ποιον μού έλεγες ότι αν εμφανιστεί στην κηδεία του Ανδρέα θα τον πετάξεις έξω από το νεκροταφείο;» Ο Παναγιωτακόπουλος ασφαλώς και θυμήθηκε ότι η αναφορά του αυτή ήταν για τον Κώστα Σημίτη.
ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΕΣ
Εκείνος που δεν μίλησε καθόλου, αλλά άκουσε με πλάγιο τρόπο τα εξ αμάξης, ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης. «Θα έπρεπε να τιμωρείται η αχαριστία» ήταν η σπόντα που έριξε εναντίον του η Μαρία Παυλίδου, που όμως δέχτηκε και αυτή με τη σειρά της το καυστικό σχόλιο «και η δουλοσύνη», με το οποίο απάντησε κάποιος συνάδελφός της.
ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ
Ενας υπαινιγμός της Αννας Διαμαντοπούλου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, που ως γνωστόν ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Α' Αθηνών και «να χτυπήσει» την έδρα της υπουργού Παιδείας. «Αν δεν γίνουν όλα αυτά, θα πυροδοτηθούν μοναχικές πορείες...» ήταν η επίμαχη φράση της υπουργού Παιδείας, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά να ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς εξηγήσεις, καθώς αντελήφθη «απειλή διάσπασης». «Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική των μοναχικών πορειών» παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. Καρφί δέχτηκε η υπουργός Παιδείας και από πουλέν του Ευ. Βενιζέλου, Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ο τελευταίος είπε: «Πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί με στρατιές συμβούλων».
ΕΣΥ, ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣ;
Από την κριτική δεν γλίτωσε ούτε ο «αρκούδος» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέλαβε να σηκώσει τις αμαρτίες του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου και όσων γενικά τον συμβούλευαν τα δύο τελευταία χρόνια. «Είχες κακούς συμβούλους. Δεν σε συμβούλευαν σωστά» είπε ο Α. Κακλαμάνης στον Γιώργο Παπανδρέου και γυρνώντας προς τον Νίκο Αθανασάκη τον ρώτησε «εσύ μωρέ, τον συμβούλευες;» οπότε ο Νίκος Αθανασάκης μεταξύ σοβαρού και αστείου τού απάντησε σε κοφτό ύφος: «Ναι, εγώ».
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ
Τον μπελά του βρήκε ο Χάρης Καστανίδης όταν άρχισε να μιλάει για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καθοδηγήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για «να την πέσουν» στον Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την ιστορία του δημοψηφίσματος. «Δεν κατάλαβα, θεωρείς ότι εγώ που άσκησα κριτική είμαι προϊόν των μίντια;» του είπε διακόπτοντάς τον η Τόνια Αντωνίου, ενώ εκείνος που «τους ισοπέδωσε» όλους ήταν ο Δημήτρης Σακελλάρης: «Σύντροφοι, είστε όλοι εκτός πραγματικότητας. Αν δεν αλλάξουμε θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες. Θα φάμε ξύλο αν πάμε έτσι στις εθνικές εκλογές».
ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΒΙΒΛΙΟ
Εξαντλημένος από την πολύωρη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, την ώρα που ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις και άρχισαν να εύχονται ο ένας στον άλλον «καλό ξημέρωμα», ήθελε να εξομολογηθεί στους συντρόφους του ότι σκοπεύει να γράψει ένα βιβλίο για τη θητεία του ως υπουργός. Ο τίτλος θα είναι «Η ζωή μου με την τρόικα» είπε, για να εισπράξει άμεση απάντηση από την Εφη Χαλάτση: «Αυτό δεν θα είναι βιβλίο, θα είναι θρίλερ».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια