Υποκλίσεις από τον... σκληρό Σκανδαλίδη στον “αφέντη” Ράιχενμπαχ

Με υποκλίσεις και σχεδόν δουλοπρεπείς εκφράσεις υποδέχτηκαν στα γραφεία τους τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Γερμανό διοικητή που όρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, οι Ελληνες υπουργοί και ιδίως ο «σκληρός» Κώστας Σκανδαλίδης. Την εικόνα αυτή παρουσιάζει σε άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα το περιοδικό «Der Spiegel», που τιτλοφορείται «Ο “Γερμανός πρωθυπουργός”: Ο επικεφαλής της Task Force καθαρίζει το τοπίο στην Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει δίχως περιστροφές ότι
οι βιομήχανοι της Γερμανίας έχουν δώσει συγκεκριμένες εντολές στον εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα κ. Ράιχενμπαχ, προκειμένου να τις εκτελέσει στη χώρα μας και στη συνέχεια να έρθουν εκείνοι και να αγοράσουν τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα που επιθυμούν.
Ποιος θυμάται άραγε τον «επαναστάτη» κ. Σκανδαλίδη να δηλώνει προ διμήνου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας είναι «μπάστακες» και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν από αυτούς στο υπουργείο του; Πριν αλέκτορα φωνήσαι, υποδεχόταν με τεμενάδες τον κ. Ράιχενμπαχ στο γραφείο του. «Είναι υπέροχο που βρίσκεστε εδώ» είπε στον Γερμανό «ανθύπατο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκαλύπτει στο «Der Spiegel» ο ίδιος ο Ράιχενμπαχ, που μάλλον έμεινε κι αυτός έκπληκτος από τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο «σκληρός» (στον δημόσιο λόγο του και μόνο) κ. Σκανδαλίδης.
Δεν είναι, βέβαια, μόνον αυτός που δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τον κ. Ράιχενμπαχ, που ήρθε εδώ για να βοηθήσει τους Ελληνες «να κάνουν τη σχολική τους εργασία», όπως με περισσή αυθάδεια λέει προκλητικά ο ίδιος. Ο Τάσος Γιαννίτσης τον υποδέχτηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη φράση «είμαστε χαρούμενοι που έχετε έρθει».
Πίσω από τον κ. Ράιχενμπαχ και τη 15μελή ομάδα τεχνοκρατών, που έχει εγκατασταθεί για λογαριασμό του στην Αθήνα, τα νήματα κινεί το πανίσχυρο λόμπι των Γερμανών βιομηχάνων. Το ρεπορτάζ του «Der Spiegel» δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: «Η ομοσπονδία των γερμανικών βιομηχανιών έδωσε στον Ράιχενμπαχ μια λίστα με όρους που πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι Γερμανοί επενδυτές». Οι επιχειρηματίες-εντολείς του κ. Ράιχενμπαχ ενδιαφέρονται για βελτιώσεις σε μια σειρά τομέων, από τη ναυτιλία έως την ηλιακή ενέργεια, επισημαίνει η συντάκτης του ρεπορτάζ, που δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο ελληνικός Τύπος έχει χαρακτηρίσει τον κ. Ράιχενμπαχ ως τον «Γερμανό πρωθυπουργό».
Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι ο κ. Σκανδαλίδης, αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας και το κατοχικό δάνειο, είχε πει ότι «έχει πληρωθεί μόνο η μία δόση. Να μας πει ο κ. Προβόπουλος πού έχει φτάσει αυτό το δάνειο. Είναι ένα χαρτί στα χέρια μας, που κάποτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί». Τα επανέλαβε άραγε αυτά στον κ. Ράιχενμπαχ ή αρκέστηκε, όπως φανταζόμαστε, στις υποκλίσεις;
Κώστας Παπαχλιμίντζος
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Σχόλια